uvvg_moneasa.jpgUniversitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara în colaborare cu UMF „Carol Davila” din Bucureşti şi Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, au organizat, în perioada 7-10 aprilie, la Moneasa, prima conferință regională interdisciplinară de vest, având ca temă Patologia Neuromioartrokinetică – Actualități și Perspective Terapeutice.

Conferința s-a organizat sub patronajul: UMF „Victor Babeș” Timișoara – rector prof. dr. Raica Marius; UMF „Carol Davila” București – prof. dr. Sarah Nica; Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad – rector prof. dr. Coralia Cotoraci; Colegiul Medicilor Arad; Primăria Moneasa.

Lucrările s-au adresat medicilor specialiști și experți universitari din domeniile neurologie, recuperare-fizioterapie, reumatologie, ortopedie-traumatologie, șefilor comisiilor de expertiză a capacității de muncă din Timiș, Arad, Caraș și Hunedoara, fiziokinetoterapeuților, asistenţilor șefi ale secţiilor interesate, tehnicienilor în produse ortopedice, ortezare, protezare.

La eveniment au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, prof. dr. Mihai Drăgoi – Clinica Recuperare Medicală, medicina fizică și balneologie, compartiment Reumatologie -Timișoara, șef lucrări dr. Laura Nicolescu din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” dr. Adriana Gaita – Spitalul de Recuperare Neuromotorie Dezna și Moneasa și mulți alți specialiști din Timiș, Arad, Caraș și Hunedoara, invitați de onoare fiind prof. dr. Sarah Nica de la UMF „Carol Davila”, Bucureşti și dr. Daiana Popa de la Spitalul de Recuperare Felix-Bihor.

Șef lucrări dr. Laura Nicolescu, din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” a precizat că „această primă manifestare ştiinţifică interdisciplinară şi regională, a avut loc într-o zonă turistică a judeţului nostru, staţiunea Moneasa, cu potenţial de dezvoltare în atât în domeniul balnear cât şi a recuperării patologiei neuromioartrokinetice, care actualmente are un impact major asupra calităţii vieţii. Sperăm într-o colaborare pe viitor a Universităţii noastre cu specialiştii în domeniul recuperării, medicinii fizice şi balneologiei din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, cu domnul prof. univ. dr. Drăgoi Mihai – șef secţie Clinică de Recuperare medicală şi Reumatologie a SCMUT Timişoara, ai Universităţii de Medicină „Carol Davila” din Bucureşti şi ai Institutului Naţional Român de Balneologie din Bucureşti – Prof. Univ. Dr. Sarah Nica. Totodată, ţin să mulţumesc în mod deosebit doamnei prof. univ. dr. Coralia Cotoraci, rector al UVVG Arad, și domnului prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte și rector fondator al UVVG, care ne-au acordat tot sprijinul”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, a declarat: „Am avut o întâlnire cu participanții la conferință stabilindu-se ca această conferință să se permanentizeze, să abordeze o serie de problematici de ordin medical din domeniul balneokinetoterapiei, având în vedere Centrul de Specialitate dezvoltat în cadrul Hotelului Parc, care se va extinde prin implicarea Spitalului „Sf. Gheorghe” de la Chișineu Criș și a Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad”.