logo_emas.jpgCamera de Comert si Industrie Iasi organizeaza pe data de 31 august 2009, incepand cu orele 13:00, Conferinta de lansare a proiectului “Centrul de informare EMAS in Regiunea Nord-Est”, in care se vor prezenta mai multe detalii despre conceptul si practicile EMAS, serviciile oferite de Centrul de informare EMAS in Regiunea Nord-Est, precum si posibilitatea participarii gratuite a managerilor si angajatilor la programul de formare. Participarea organizatiilor doritoare la eveniment este gratuita.

In perioada 1 iulie 2009 – 30 iunie 2010, Camera de Comert si Industrie Iasi implementeaza proiectul „Centrul de informare EMAS in regiunea Nord-Est”, proiect cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

In cadrul acestui proiect, Camera de Comert si Industrie Iasi si partenerii sai, Ecosistemi Italia si Centrul de Consultanta Energetica si Ambientala Bucuresti, vor urmari imbunatatirea performantei de mediu a organizatiilor din Regiunea Nord-Est prin instruirea angajatilor si managerilor IMM-urilor si promovarea sistemului european de management si audit de mediu EMAS (Eco-Management and Audit Scheme).

Ce este EMAS?

Schema comunitara de Eco-Management si Audit (EMAS) al Uniunii Europene este un instrument prin care companiile si alte organizatii evalueaza, raporteaza si imbunatatesc efectul pe care activitatile lor il au asupra mediului inconjurator.

Regulamentul Parlamentului European si al Consiliului (CE) nr. 761/2001, cu reviziile ulterioare, permite participarea voluntara a organizatiilor la schema Comunitara de Eco-Management si Audit si este completat de Decizia Comisiei nr. 681/2001/CE privind orientarile pentru punerea in aplicare a Regulamentului EMAS.

EMAS extinde contextul de aplicare a seriei de standarde ISO 14000 referitoare la management de mediu, cu parametri si activitati specifice cum ar fi raportarea publica, implicarea personalului, imbunatatirea performantei si a respectarii legislatiei de mediu.

Cine se poate inregistra EMAS?

Toate organizatiile (companii, corporatii, autoritati sau institutii, o parte sau o combinatie a acestora, cu raspundere limitata sau cu orice alt statut juridic, publice sau private care au propriile structuri functionale sau administrativa) care doresc sa isi imbunatateasca performanta de mediu. EMAS a fost initiata ca o schema voluntara care dupa primii 5 ani a ajuns deja la un numar de estimativ de 23.000 de entitati inregistrate, iar schema se extinde in cadrul Uniunii Europeane, in mod similar cu certificarea conform standardelor din seria ISO 9000.

Care sunt avantajele inregistrarii EMAS?

Asigurarea conformarii cu legislatia de mediu; dezvoltare durabila printr-o mai buna utilizare a materiilor prime si a energiei, scaderea consumului de apa si reducerea deseurilor; imbunatatirea imaginii publice in fata clientilor, partenerilor, investitorilor sau comunitatii locale; crearea avantajului competitional pe piata europeana; imbunatatirea conditiilor de munca ale salariatilor; reducerea costurilor; eficienta organizationala interna si externa.

Cei interesati pot obtine informatii suplimentare de la Camera de Comert si Industrie Iasi, tel.: 0232.268001, fax: 0232.214530, e-mail: centru@infoemas.ro, persoana de contact: Oana Constantinescu, manager proiect.