Disciplina de Propedeutică și Tehnici Operatorii a Facultăţii de Medicină Veterinară, din cadrul Universităţii de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj- Napoca, organizează pe 16 mai, începând cu ora 17.30, în Amfiteatrul “Regele Ferdinand“, o conferință cu tema „Boala discului intervertebral: noutăți privind diagnosticul și tratamentul”.

Afecțiunile discului intervertebral la câine și pisică reprezintă cele mai întâlnite probleme neurologice, cazuistica în clinicile veterinare fiind impresionantă. Dacă în unele situații, problemele pot fi rezolvate conservativ, unele stări necesită intervenții chirurgicale laborioase, care uneori fac apel la implante si proteze. Deși cele mai multe studii din literatura medical veterinară sunt retrospective, există multe elemente de noutate în acest domeniu, care trebuiesc prezentate de către specialiștii recunoscuți din domeniu. Foarte multele similitudini între boala discului intervertebral la om și cea de la câine și pisică, au făcut ca o serie de abordări și implante utilizate la om să fie adoptate și în medicina veterinară.

Conferința moderată de către Dr. Schwarz are ca principal scop instruirea studenților și a medicilor în direcția rezolvării cazurilor de afecțiuni ale discului intervertebral la câine și pisică. Achiziția noilor echipamente de neurochirurgie în Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca are drep țintă includerea în practica curentă a ultimelor metode de remediere a acestor afecțiuni la animale de companie.

Doctorul Günter Schwarz, din Austria, este un specialist ortoped și neurochirurg cu o deosebită reputație internațională. Doctorul Günter Schwarz este doctor în Științe Medicale, domeniul Medicină Veterinară, al Universității Veterinare din Viena, fiind totodată și primul Diplomat al Colegiului European de Chirurgie Veterinară din Austria, în cadrul acestui colegiu fiind și Președinte practician între anii 2002 și 2003. Dr. Schwarz ține prelegeri în cadrul Universității din Viena din 2005, universitate care i-a acordat medalia “Josef Bayer-Medaille” în 1998, pentru servicii științifice în medicina veterinară. În anul 2005, primește titlul profesional de “Veterinaerrat” și distincția “Austrian Honorable Cross in Science and Art”. Între 1997 și 2016 a fost organizator științific al cursurilor AOVet (4 nivel de bază, 6 nivel avansat) în Salzburg (Austria) și Portoroz, Slovenia. Günter este co-editor la a  12-a ediție a  Manualului „Praktikum der Hundeklinik“ (Kohn, Schwarz).

În anul 1990, Dr. Guenter Schwarz pune bazele celebrei clinici Tierklinik Hollabrunn, actualmente “Anicura Tierklinik Hollabrunn”, clinică de referință în Europa, care oferă servicii complete în medicina animalelor de companie.