univ_petre_andrei.jpgUniversitatea „Petre Andrei” din Iaşi a organizat, luni, alături de alte 17 universităţi din Liban, Italia, Elveţia, Grecia, Spania, Portugalia, Tunisia, Turcia, Slovenia, Serbia şi Palestina, o conferinţă internaţională menită să elimine barierele între ţări în ceea ce priveşte cercetarea şi învăţământul superior.

„ReSouk 2011 – EMUNI Student Research Multi-conference” s-a desfăşurat sub egida Universităţii Euro-Mediteraneene (EMUNI), for în care instituţia de învăţământ superior din Iaşi este membră încă de anul trecut. În deschiderea oficială a conferinţei internaţionale, transmisă în direct de la Beirut, au transmis mesaje reprezentanţi ai Parlamentului European, preşedintele Sloveniei şi rectori ai universităţilor organizatoare.

Prof. univ. dr. Doru Tompea a declarat, în deschiderea lucrărilor de la Iaşi, că manifestarea, aflată la cea de a III-a ediţie, îşi propune să fie un forum în care diferite voci ale cercetării îşi exprimă opiniile cu privire la constituirea unei arii comune a învăţământului superior, în zona euro-mediteraneană.

Tema aleasă pentru conferinţa din acest an, la care Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi este singura co-organizatoare din România, vizează inovaţia şi angajabilitatea, două provocări ale universităţilor. „Este un subiect de actualitate şi, în acelaşi timp, o preocupare a noastră, având în vedere că, în ultimii ani, suntem în topuri onorante în privinţa inserţiei absolvenţilor pe piaţa muncii”, a precizat rectorul Universităţii „Petre Andrei”.

La rândul său, preşedintele universităţii, conf. univ. dr. Sorin Bocancea, a supus spre analiză disputa care există pe tema viitorului învăţământului superior. „Există în această dezbatere două ideologii, una de stânga, socialistă, şi una a neoliberalismului. Prima reclamă o confiscare a învăţământului academic de către corporaţii şi promovează o nostalgie după învăţământul de stat. De cealaltă parte, liberalii susţin că, într-o societate globală, corporatismul este firesc”, a explicat conf. univ. dr. Sorin Bocancea.

Universitatea Tehnică „Gh. Asachi” din Iaşi a fost reprezentată la conferinţa ReSouk 2011 de prof. univ. dr. Rodica Boie, care a subliniat că, „din ce în ce mai mult, angajatorii încep să acorde mai multă atenţie atitudinilor cu care vin absolvenţii, decât cunoştinţelor pe care aceştia le au în domeniul respectiv”.

Invitat la ReSouk 2011, cercetătorul Teodor Păduraru de la Institutul de Cercetări Economice şi Sociale Gheorghe Zane, din cadrul Filialei ieşene a Academiei Române, a abordat tema reformei în învăţământul superior. În opinia acestuia, viitorul învăţământului superior românesc prevede existenţa a trei tipuri de universităţi: inovatio – destinată inventatorilor, regio – universităţile pentru fiecare şi scientia – universităţi dedicate cercetării de vârf.

„Universitatea a fost întotdeauna o proiecţie ideologică. Ea răspunde unei nevoi sociale, orientează politicile de cunoaştere. Universitatea are datoria de a găsi soluţii concrete la problemele concrete ale societăţii”, a precizat conf. univ. dr. Daniel Şandru de la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi. Conferinţa ReSouk 2011 a continuat luni cu prezentarea lucrărilor în cele patru secţiuni, la care au participat 40 de profesori şi cercetători. Astfel de forumuri de discuţii au fost organizate, simultan, în toate universităţile organizatoare. AGERPRES

upa_emuni2.jpg