Singurul liceu din judetul Valcea care ii obliga pe dascali sa vina la scoala in perioada 14-18 decembrie este cel din comuna Gradistea, a declarat prof. Florin Popa, liderul sindical din partea Federatiei Spiru Haret.

„Este inadmisibil, cred ca este singurul director de scoala din tara, si nu din judet, care a luat asemenea decizie dictatoriala. Toti profesorii isi iau acele zile fara plata de marti pana vineri, numai la Gradistea directorul a decis sa fie invers. Mai mult de atat, a obligat dascalii sa isi ia zilele de concediu fara plata din zilele de concediu de odihna, incalcand astfel grav prevederile contractului de munca ale personalului didactic”, a precizat Popa.

Conform legii, spune liderul de sindicat, personalul didactic si auxiliar are dreptul la concediu de odihna in perioada vacantelor elevilor. „Noi il actionam in instanta pentru acest abuz” a mai spus liderul sindicatului din invatamant Spiru Haret Valcea.

La randul sau, Ionescu Daniela, profesor la liceul teoretic din Gradistea, afirma ca directorul unitatii scolare, Gheorghe Constantin, „a pus presiune prin santaj asupra cadrelor didactice de a fi de acord cu decizia lui”. „I-a chemat pe rand in cancelarie, multi nefiind titulari au fost amenintati ca isi vor pierde locul de munca daca nu sunt de acord cu aceasta decizie. Astfel ca la consiliul profesoral nu s-a mai putut face nimic. Este singurul dictator din invatamantul din Romania”, a spus profesoara.

Contactat telefonic de catre corespondentul AGERPRES, directorul liceului a contestat acuzatiile cadrelor didactice. „Stiu ca o parte din profesori sunt nemultumiti. Eu nu am amenintat pe nimeni, le-am spus ca materia nu se poate recupera asa de usor si ca este pacat sa prejudiciem timpul de scoala. Este in interesul copiilor sa invete, nu sa stea acasa. Profesorii pot sa stea in concediu fara salariu atunci cand oficial nu exista activitate. Asta a fost si opinia parintilor copiilor. Nu ma interseaza ce fac altii, eu sunt repsonsabil pentru scoala pe care o conduc iar interesul copiilor este prioritar”, a declarat directorul liceului din Gradistea.

Inspectorul general al ISJ Valcea, Gabriela Ene, a declarat pentru AGERPRES, referitor la cazul de la Gradistea, ca va intreprinde o ancheta. „Vom vedea in ce mod s-a decis in consiliul profesoral. Eu nu pot da dreptate nici unei parti decat dupa ce vom vedea cum stau lucrurile. Nu ma pot pronunta daca este vorba de un abuz sau altceva”, a spus Ene. Potrivit ISJ Valcea, toate unitatile scolare din judet au transmis ca vor inceta activitatea incepand cu data de 15 decembrie, astfel incat dascalii sa isi ia liber fara plata restul de zile potrivit legii. Singurul caz unde profesorii vor merge la cursuri dupa data de 15 decembrie este liceul teoretic din comuna Gradistea. AGERPRES