copii_in_curte.jpgAutoritatile din judetul Satu Mare au ajuns miercuri la o „solutie de compromis” in cazul mutarii Liceului Reformat si a Liceului Kolcsey Ferenc, dupa mai multe discutii la care au participat presedintele UDMR Marko Bela si episcopul reformat Laszlo Tokes.

Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Csehi Arpad, a declarat ca discutiile intre reprezentantii celor doua licee au inceput atunci cand cladirea in care functioneaza Liceul Kolcsey Ferenc (care functioneaza sub egida Bisericii Romano Catolice) a fost retrocedata Bisericii Reformate, care a dorit sa mute aici Liceul Reformat (care functioneaza sub egida Bisericii Reformate) din Satu Mare.

Peste cateva luni vor expira cei cinci ani in care noii proprietari ai cladirii, Biserica Reformata, au fost obligati prin lege sa-i mentina in continuare pe chiriasi. In urma discutiilor s-a convenit ca in cladirea in care functioneaza acum Liceul Kolcsey Ferenc sa se mute, incepand cu anul scolar 2010-2011, Liceul Reformat, mai putin intr-o zona a cladirii care a ramas a statului, si invers. Totodata, Scoala Speciala Satu Mare se va muta si ea in alta locatie, urmand ca spatiile in care aceasta functioneaza acum sa fie ocupate tot de Liceul Reformat.

Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca solutia gasita este „una de compromis”, in sensul ca Biserica Refomanta amana evacuarea cu un an, iar Liceul Kolcsey Ferenc accepta noile spatii. Marko Bela a subliniat ca gasirea unei astfel de solutii este o dovada ca parteneriatul UDMR cu Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania functioneaza. Totodata, presedintele UDMR a subliniat ca statul ar trebui sa se implice mai mult in rezolvarea conflictelor dintre chiriasi si fostii proprietari. La randul sau, episcopul Laszlo Tokes a precizat ca problemele minoritatii unesc cele doua organizatii ale maghiarilor, avand un interes comun pentru minoritatea maghiara. Episcopul reformat a subliniat importanta invatamantului in limba maghiara in orasele in care aceasta minoritate este mai mare, comparand cele doua scoli cu „doi copii ai aceleiasi mame”.