univ_bolyai_2008.jpgCongresul Germanistilor din Romania a inceput, luni, in Aula Magna a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, importanta evenimentului fiind evidentiata, in discursurile de deschidere, de rectorul institutiei de invatamant superior clujene, prof. univ. dr. Andrei Marga si de presedintele Societatii Germanistilor din Romania (SGR), prof. univ. dr. George Gutu.

Rectorul UBB a evidentiat ca multilingvismul UBB este unul dintre cele mai dezvoltate din Europa, iar dezvoltarea studiilor complete in limba germana a fost semnificativa in ultimii ani, prin consolidarea programelor Master in limba germana la Facultatile de Litere, de Studii Europene, de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

La UBB se deruleaza programe master interdisciplinar in Stiintele Naturii, Geografie, Istorie, Filosofie, un master in limba germana la Arheologie si un altul in Teologie. Editurile Presa Universitara Clujeana si EFES si-au amplificat tiparirea de monografii, cursuri, si prelegeri in limba germana, iar revista „Studia” si-a extins publicatiile in limba germana. Totodata, Catedra de Germanistica a Facultatii de Litere a reluat publicarea seriei Klausenburger Beitrage zur Germanistik. De asemenea, au fost realizate Joint-Master cu universitati germane si austriece.

Potrivit profesorului George Gutu, evenimentul de la Cluj-Napoca isi propune o amplificare si valorificare a relatiilor interne si externe dintre germanistii din tara noastra si colegii de specialitate din Germania, Austria si Elvetia. El a amintit, in context, exodul masiv si dureros, pana in 1990, al populatiei de origine germana din Romania, dar si lunga traditie din Romania a invatamantul in limba germana, in 1905, fiind infiintata Catedra de Germanistica la Universitatea din Bucuresti si mai apoi la Universitatea din Iasi.

In 1930, a fost constituita SGR, iar doi ani mai tarziu aparea primul numar al Revistei Germanistilor din Romania. Totodata, profesorul George Gutu a aratat ca interesul pentru studiul limbii germane ca limba moderna este in crestere, iar SGR acorda o deosebita atentie interferentelor culturale si literare romano-germane si romano-austriece, rezultatele cercetarilor ilustrand relatiile stranse dintre culturile europene, precum si aportul germanisticii din tarile negermanofone.

Lucrarile celei de-a VIII-a editii a congresului se vor desfasura, timp de patru zile, la Facultatea de Litere a UBB. Manifestarea sustine, traditional, dialogul stiintific dintre specialistii din tara si cei de peste hotare. Editia din acest an se va desfasura in cinci sectiuni, respectiv lingvistica teoretica si aplicata, teoria literaturii, literatura germana din Romania in perioada 1945-1989, didactica predarii limbii germane si interferentialitatea culturala. Programul congresului include, de asemenea, lecturi ale scriitorilor Hans Bergel (25 mai), Catalin Dorian Florescu (26 mai), respectiv Ion Pop si Franz Hodjak (27 mai) la Facultatea de Litere, vernisajul unei expozitii de carte si fotografie, organizata de UBB, Societatea Germanistilor din Romania, Institutul pentru Cultura si Istoria Germana din Europa de Sud-Est si Universitatea Ludwig-Maximilian din München.

Marti, la Facultatea de Litere, studenti si doctoranzi vor discuta, in cadrul forumului, despre rezultatele stiintifice sau eventualele probleme intampinate in munca lor de tineri cercetatori. Evenimentul este organizat de Asociatia Germanistilor din Romania si filialele acesteia, in colaborare cu Catedra de Limba si Literatura Germana din cadrul UBB, Institutul pentru Cultura si Istoria Germana din Europa de Sud-Est, Forumul Cultural Austriac si Societatea Goethe din Romania. Membrii SGR sunt profesori de limba germana de la toate nivelele sistemului educational, precum si oameni de cultura din Romania si din strainatate. SGR are 11 filiale, grupate in jurul centrelor universitare din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Iasi, Brasov, Alba-Iulia, Craiova, Constanta, Oradea si Pitesti. Societatea editeaza publicatiile de profil „Zeitschrift der Germanisten Rumaniens” si „Transcarpathica”. Precedentul Congres al Germanistilor din Romania a fost gazduit, in 2006, de Universitatea de Vest din Timisoara. Catedra de Germanistica din Timisoara a luat fiinta la 15 septembrie 1956 la Facultatea de Filologie din cadrul Institutului Pedagogic de 5 ani, prima forma de organizare a Universitatii de Vest.