Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează, în perioada 29 august – 1 septembrie 2018, Congresul Național al Istoricilor Români, în parteneriat cu Academia Română și Comitetul Național al Istoricilor Români.

Congresul are o dublă motivaţie ştiinţifică: de a stimula cunoaşterea trecutului și de a produce un salt calitativ prin adoptarea unor metodologii de cercetare complexe, la nivelul studiilor recente din lumea academică occidentală. În același timp, tematica abordată este relevantă pentru înţelegerea unor fenomene, a unor mecanisme instituţionale şi mize identitare de actualitate, cum ar fi: relația dintre cultură, politică și societate; construcţia socio-culturală a identităţilor colective multiple (etnice, confesionale, regionale, de gen).

La congres participă peste 400 de specialiști, academicieni, profesori universitari, cercetători, muzeografi și arhiviști din țară dar și din centre academice europene (Centre national de la recherche scientifique Paris, Université „Paul Valéry” de Montpellier, Université de Rouen Normandie, Central European University Budapesta etc.). În cadrul evenimentului va avea loc și un târg de carte, care va reuni în Sala Pașilor Pierduți edituri naționale consacrate, specializate în publicarea lucrărilor cu tematică istorică.

Deschiderea lucrărilor Congresului va avea loc miercuri, 29 august, ora 10.30, în Aula „Mihai Eminescu” a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Pe parcursul celor patru zile ale manifestării științifice vor avea loc atât prelegeri în plen cât și pe secțiuni. Dintre cele în plen putem aminti „Statutul istoriei și al istoricului la un secol de la Marea Unire”, susținută de Acad. Ioan-Aurel Pop (Președintele Academiei Române), „Conferința de pace de la Paris, emanciparea evreilor din România și drepturile minorităților. Observații istoriografice”, susținută de Prof. univ. dr. emerit Carol Iancu (Universitatea „Paul Valery” Montpellier, Franța), „Arhiva unui fondator al României Mari: Alexandru Vaida Voevod”, susținută de dr. Ioan Drăgan (Director general al Arhivelor Naționale ale României) sau „Istoriografia Basarabiei în anul Centenarului”, susținută de Conf. univ. dr. hab. Gheorghe Cojocaru (Director al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, Chișinău). Programul detaliat al evenimentului este disponibil pe site-ul evenimentului: cnir.uaic.ro