Peste 1.200 de elevi de clasa a VII-a din Sălaj sunt consiliaţi şi îndrumaţi în alegerea unei cariere în cadrul programului „Profesioniştii viitorului„, un program de consiliere în carieră derulat de Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), în parteneriat cu o multinaţională din Zalău şi Consiliul Judeţean Sălaj.

Potrivit unui comunicat de presă dat publicităţii de compania care a iniţiat şi finanţează proiectul, în acest an şcolar, în program sunt implicate 91 de clase de a VII-a din 61 de unităţi de învăţământ, cu 1.264 elevi înscrişi, alături de 33 de consilieri şcolari.

„Scopul principal al programului este orientarea eficientă în carieră a elevilor, prin coroborarea dintre profilul lor vocaţional şi opţiunea şcolară. Punem mai mare accent pe activităţile de consiliere şi testare şi mai puţin pe partea birocratică a proiectului. Este foarte important să încercăm să orientăm copiii, dacă într-adevăr au abilităţi şi capacităţi, spre locuri de muncă ce există în judeţul nostru”, subliniază, conform comunicatului, directorul CJRAE Sălaj, Adina Mesaroş.

Potrivit acesteia, în prima etapă a programului se oferă consiliere colectivă tuturor elevilor din judeţul Sălaj, urmează apoi o testare ce oferă o serie de informaţii cu privire la abilităţile cognitive şi trăsăturile de personalitate ale elevilor şi defineşte profilul vocaţional al fiecăruia, iar apoi o nouă rundă de consiliere colectivă îi îndrumă apoi pe elevi să ia o decizie eficientă de carieră, după care aceştia completează un chestionar privind opţiunile şcolare şi profesionale.

În proiect sunt incluse toate şcolile din judeţul Sălaj care au un consilier şcolar şi vor primi consiliere vocaţională toţi elevii interesaţi, în special cei cu profile sau competenţe tehnice, cărora le este recomandat să urmeze o carieră de tehnician sau inginer.

„Acest proiect de consiliere vocaţională este menit să fie o ‘busolă’ utilă elevului în drumu l său spre a-şi atinge potenţialul maxim şi a urma meseria care i se potriveşte cel mai bine din punct de vedere al competenţelor, valorilor proprii, dar nu în ultimul rând, al posibilităţilor reale de angajare după absolvire”, susţine Codruţa Hodrea, manager relaţii cu comunitatea al companiei finanţatoare, TenarisSilcotub.

Având în vedere condiţiile pandemice din această perioadă, cea mai mare a programului s-a derulat în mediul online, întreaga procedură fiind digitalizată. Proiectul urmează a se finaliza în luna decembrie.

Bugetul acestei ediţii este de circa 270.000 de lei, 80% fiind finanţat de TenarisSilcotub, iar diferenţa de către Consiliul Judeţean Sălaj. AGERPRES