Consilierii juridici vor putea desfăşura activităţi didactice şi în mediul preuniversitar, conform unei propuneri legislative aprobate luni de Senat, cu 91 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Propunerea legislativă, iniţiată de parlamentari PNL, PSD, USR şi UDMR, modifică şi completează Legea nr. 514/2003 privind organizarea şi exercitarea profesiei de consilier juridic şi urmează să fie transmisă Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

În prezent, consilierii juridici pot exercita activităţi didactice doar în mediul universitar, a explicat senatoarea UDMR Irina Elisabeta Kovacs.

„Având în vedere faptul că profesia de consilier juridic impune numeroase restricţii, această iniţiativă legislativă vine să extindă cadrul de activităţi compatibile cu profesia de consilier juridic. În acest fel se elimină o discriminare între profesiile din acelaşi domeniu şi anume: avocaţi, executori judecătoreşti, magistraţi sau notari publici. Astfel, consilierii juridici vor avea dreptul, conform acestei iniţiative legislative, să predea nu doar în învăţământul universitar, ci şi în învăţământul preuniversitar”, a precizat ea.

Senatorul PNL Daniel Fenechiu a declarat că există aproximativ 20.000 de consilieri juridici în România care reprezintă „un foarte bun izvor” de persoane care pot să predea educaţia juridică sau discipline din zona dreptului în licee comerciale, tehnice sau teoretice.

„Viaţa a demonstrat că este nevoie ca şi cei care activează în zona consilierilor juridici să poată fi implicaţi în alte tipuri de activităţi. Parlamentul a legiferat o legislaţie care statuează introducerea educaţiei juridice în şcoli. Parlamentul a legiferat posibilitatea ca alte profesii juridice să poată să exercite profesia de profesor în învăţământul preuniversitar sau în învăţământul juridic de nespecialitate. Era cât se poate de firesc ca pentru a da eficienţă acestor legi să găseşti corpul de profesionişti necesari care să poată să predea, pe de o parte, în licee sau chiar în şcoli, pe de altă parte, în facultăţile care nu sunt de profil juridic”, a transmis senatorul PNL. AGERPRES