Consilierii judeteni au votat asocierea Consiliului Judetean Prahova cu Universitatea Petrol-Gaze (UPG) din Ploiesti in vederea promovarii proiectului „Module de pregatire in managementul proiectelor”, in cadrul Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative.

Potrivit expunerii de motive a proiectului supus aprobarii CJ, „managementul de proiect este domeniul cheie prin care azi in intreaga lume se desfasoara activitatile politice, economice, sociale si culturale”.

In scopul adaptarii sistemului educational din Romania la cerintele unui invatamant modern, care sa asigure compatibilitatea dintre necesitatile pietei muncii si formarea universitara, precum si mobilitatea educationala, Universitatea Petrol-Gaze din Ploiesti a elaborat proiectul „Module de pregatire in managementul proiectelor”, care va fi promovat in cadrul a doua domenii de aplicare in cadrul UPG Ploiesti, „Imbunatatiri de structura si proces ale managementului ciclului de politici publice” si „Imbunatatirea eficacitatii organizationale”.

Proiectul se incadreaza in procesul de reforma care isi propune sa realizeze, pana in 2010, un spatiu european de educatie superioara. La acest proces participa in prezent 45 de tari europene, printre care si Romania, cu sustinerea unor organizatii internationale, reprezentand un amplu efort de armonizare a sistemelor universitare ale tarilor participante.

In raport cu grupul tinta, proiectul isi propune sa formeze o serie de profesionisti in masura sa se afirme pe piata muncii ca lideri in monitorizarea, planificarea si gestionarea fondurilor structurale, a initiativelor comunitare si a programelor de cooperare pentru dezvoltarea comunitatii europene. „Avand in vedere importanta acestui proiect cu implicarea procesului educational in dezvoltarea durabila a judetului, consideram ca asocierea Judetului Prahova cu Universitatea Petrol-Gaze Ploiesti va crea premisele indeplinirii obiectivelor propuse”, se mai spune in expunerea de motive a proiectului supus aprobarii CJ.

Cursul va fi sustinut de cadre didactice care au beneficiat de expertiza internationala in domeniu urmeaza sa fie acreditat la finalul programului si sa intre in oferta de formare a universitatii, astfel fiind create premizele sustenabilitatii lui, universitatea pastrand cursul in oferta educationala si dupa terminarea proiectului, in anul 2010. Proiectul contine si o componenta de consultanta in care se preconizeaza transferul de know-how de la expertii straini la personalul universitatii care urmeaza sa fie implicat in sustinerea cursului si a seminariilor. Practic, consultanta asigurata expertilor din cadrul universitatii este un instrument esential prin care se asigura grupului tinta final un curs de inalta calitate, la nivelul standardelor europene.

„Tinand cont de faptul ca exista o nevoie reala de consolidare a capacitatii de instruire pentru administratia publica, iar imbunatatirea cunostintelor de managementul proiectelor este esentiala pentru cresterea capacitatii administratiei de a accesa fonduri si implementa proiecte finantate din fondurile europene, acest proiect se poate dovedi benefic pe termen lung”, a declarat presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma.