elevi_liceu.jpgConsiliul Local Craiova a aprobat, joi, în cadrul şedinţei ordinare dublarea, faţă de anul şcolar 2012-2013, a numărului de burse care se vor acorda anul acesta elevilor din învăţământul preuniversitar.

Astfel, în anul şcolar 2013-2014, numărul burselor care se vor acorda elevilor din învăţământul de stat este: 818 burse de performanţă, (reprezentând 2% din numărul elevilor înscrişi la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat), în cuantum de 100 lei; 976 burse de merit (reprezentând 4% din numărul elevilor înscrişi la cursurile din învăţământul gimnazial, liceal sau profesional), în cuantum de 75 lei; 1.464 burse de studiu (reprezentând 6% din numărul elevilor înscrişi la cursurile din învăţământul gimnazial, liceal sau profesional), în cuantum de 55 lei; 3270 burse sociale (reprezentând 8% din numărul elevilor înscrişi la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat), în cuantum de 40 lei pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial şi 50 lei pentru elevii din învăţământul liceal, din care: burse medicale pentru toţi elevii îndreptăţiţi (conform solicitărilor înaintate de către unităţile de învăţământ) şi burse pentru persoane defavorizate.

În Dolj, în anul şcolar 2013-2014 cursurile învăţământului preuniversitar de stat din Craiova sunt frecventate de un număr de 40.877 elevi, din care 10.959 elevi în învăţământul primar; 8.986 elevi în învăţământul gimnazial; 15.231 elevi în învăţământul liceal şi 181 elevi în învăţământul profesional.
Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu a declarat că municipalitatea a luat această decizie pentru a stimula performanţa în învăţământul preuniversitar. „Anul acesta am decis să dublăm procentul elevilor care vor primi burse, la fiecare categorie de bursă. Pentru noi învăţământul reprezintă o prioritate şi sperăm să stimulăm astfel şi performanţa”, a spus Vasilescu.

Potrivit hotărârii de CL, în cazul în care numărul de burse aprobate este mai mic decât numărul elevilor care îndeplinesc condiţiile legale de acordare a acestora, consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ stabilesc anual criterii specifice de acordare a burselor şcolare. Pentru anul şcolar 2012-2013 costurile legate de bursele şcolare suportate tot din bugetul local au fost de 860.805 lei. AGERPRES