andronescu_ecaterina.jpgCei aproximativ 80 de rectori de la universităţile de stat şi private din ţară, membri ai Consiliului Naţional al Rectorilor, au respins, vineri, în unanimitate, proiectul legii educaţiei.


Potrivit preşedintelui CNR, Ecaterina Andronescu, o echipă a Consiliului Naţional va lucra timp de două luni la proiectul de lege, atât la propunerile privind învăţământul preuniversitar cât şi cel universitar, astfel încât proiectul legii educaţiei cu modificările aduse de CNR să dea „stabilitate şi predictibilitate” sistemului educaţional.

Ecaterina Andronescu a precizat că CNR va trimite o rezoluţie MECTS în care se va menţiona că rectorii dezaprobă proiectul în forma actuală şi prin care se va solicita mărirea perioadei de dezbatere publică la aproximativ două luni. Rectorul Universităţii „Titu Maiorescu”, Iosif Urs, a spus că legea educaţiei ar fi trebuit făcută de specialişti, şi consideră că sistemul de învăţământ românesc nu trebuie „batjocorit”.

„Tot cea mai rămas bun în România este învăţământul. Să adoptăm o rezoluţie prin care să fie retras acest proiect şi să fie refăcut”, a sugerat rectorul. La rândul său, prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, Şerban Agachi, a subliniat că proiectul de lege încalcă „profund” autonomia universităţilor, iar capitolul ”cercetare” este tratat ”superficial”, propunând amânarea legii. Rectorul Academiei de Studii Economice, Ioan Gheorghe Roşca, a cerut retragerea acestui proiect şi elaborarea unui text ”serios”, care să ţină seama de progrese, dar şi de realitatea şi tradiţia românească. El a afirmat că foarte multe articole din lege „învaţă” rectorii când trebuie începută şcoala şi că perioada de examinare trebuie să ţină trei săptămâni.


„Ministerul Educaţiei nu avea dreptul să dea drumul legii fără a fi văzută de jurişti şi filologi. Cer retragerea acestui proiect şi reluare elaborării unui text serios care să ţină seama de progrese, dar şi de realitatea şi tradiţia românească”, a mai declarat Roşca. Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, Vasile Astărăstoaie, a opinat că legea propusă de MECTS nu e ”atât de proastă, dar e mai proastă faţă de aşteptările pe care le avea”. Astărăstoaie a fost de părere că legea ar trebui să fie în dezbatere publică două – trei luni. La rândul său, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, Ioan Talpoş, a caracterizat proiectul de lege drept „un atentat la autonomia universitară” şi a susţinut că acesta duce la politizarea învăţământului superior.


„Dacă va deveni lege, va distruge învăţământul superior. Sunt necesare trei luni pentru dezbatere”, consideră rectorul. Preşedintele Asociaţiei Universităţilor Particulare, Corina Dumitrescu, a susţinut că proiectul de lege e „dăunător”, ”face anumite jocuri” şi este ”ilegal”. În opinia sa, procesul de elaborare a proiectului de lege s-a făcut cu încălcarea legislaţiei în vigoare. AGERPRES