Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) susţine poziţia organizaţiilor studenţeşti, prin care se solicită Guvernului menţinerea facilităţilor acordate pentru transportul feroviar gratuit al studenţilor.

„Înţelegând dificultăţile legate de deficitul bugetului de stat pentru anul 2021, CNR recomandă însă Guvernului o analiză atentă a impactului negativ mai general pe care l-ar produce o limitare a dreptului studenţilor la transport feroviar gratuit, având încrederea că disponibilitatea de dialog a tuturor actorilor interesaţi va conduce la soluţionarea problemelor semnalate”, se arată într-un comunicat de presă al CNR.

Potrivit CNR, dreptul studenţilor de a beneficia de transport feroviar gratuit are consecinţe „pozitive, sociale şi academice foarte importante” printre care „întărirea colaborărilor academice între centrele universitare din ţară” şi „reducerea inechităţilor sociale”, permiţând şi studenţilor din medii defavorizate o mai mare mobilitate socială şi de studiu.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a criticat luni poziţia premierului Florin Cîţu de a discuta limitarea transportului gratuit al studenţilor şi a solicitat Guvernului încetarea „imediată a acestor demersuri”.

De asemenea, Uniunea Naţională a Studenţilor din România şi-a exprimat luni „îngrijorarea” cu privire la „limitarea” gratuităţii biletelor la călătoriile feroviare pentru studenţi şi a afirmat că „nu se pot face economii” de pe urma acestora. AGERPRES