consortiu-universitaria.jpgAsumarea raspunderii guvernamentale pe legea educatiei este „neavenita si ineficienta” fiind „rational” ca universitatile sa fie consultate inainte de propunerea unei legislatii, sustin reprezentantii Consortiului „Universitaria” intr-un comunicat de presa.

Totodata, Consortiul „Universitaria” se pronunta pentru respectarea dreptului de initiativa legislativa al ministrului de resort si pentru legislatie adoptata prin „mecanismele normale” ale democratiei.

Potrivit comunicatului, Consortiul „Universitaria” considera ca orice proiect de lege vizand cresterea calitatii invatamantului superior din Romania implica imperativul diferentierii si ierarhizarii precedente a institutiilor academice din Romania. In opinia reprezentantilor consortiului, egalitarismul, ca viziune asupra invatamantului superior, si solutiile colectiviste, ca politica indistincta privind universitatile, cronicizeaza precaritatea si anuleaza sansele competitivitatii internationale.

„Romania are nevoie de reforme competente si riguros gandite. In cadrul unei reforme serioase, sistemul universitar ar trebui redimensionat (asigurand un efectiv mai mic de universitati, cu mai multi studenti), ar trebui sa se treaca la reorganizarea pe departamente, la simplificarea retelei de consilii care asista ministerul, la bugete multianuale, la combinarea angajarii definitive de posturi didactice cu angajarea pe perioade determinate, la revizuirea completa a sistemului de pensionare a specialistilor de varf, la aplicarea Declaratiei de la Bologna pentru a face mai competitive universitatile, la reasezarea echitabila a universitarilor in ierarhia salarizarii”, sustine comunicatul.

In perioada 10-12 septembrie 2009, a avut loc, la Sinaia, reuniunea Consortiului „Universitaria”. Consortiul are in componenta sa Universitatea din Bucuresti, Universitatea „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara si, mai recent, Academia de Studii Economice din Bucuresti.

Tema reuniunii a fost „Problemele dezvoltarii invatamantului superior din Romania”, in cadrul discutiilor, fiind relevata necesitatea unei strategii competitive pentru universitatile romanesti prin alocarea de resurse si concentrarea acestora. „Actualele tendinte in domeniul finantarii educatiei merg in sensul invers cresterii contributiei invatamantului superior la dezvoltarea Romaniei, fiind contraproductive”, sustine consortiul. Totodata, universitatile componente isi propun o strategie comuna de mobilitate a cadrelor didactice si studentilor, standarde de calitate si colaborari, cu scopul de a constitui un pol de excelenta in invatamantul romanesc.


In cadrul reuniunii, au avut loc primele contacte intre conducerea Consortiului si aceea a Asociatiei Alianta Colegiilor Centenare, obiectivul fiind imbunatatirea gestiunii capitalului uman si corelarea bunelor practici intre invatamantul preuniversitar si cel universitar. Marti, 15 septembrie, Guvernul va veni in fata Parlamentului, pentru a-si angaja raspunderea pe pachetele de legi privind educatia, salarizarea unitara din sistemul bugetar si restructurarea agentiilor guvernamentale.