Constantin: “Educaţia va fi un element central în programul de guvernare al ALDE”

elevi3.jpgCopreşedintele ALDE Daniel Constantin a declarat joi că Educaţia va fi un element “central” în programul de guvernare al partidului iar unele propuneri – Legea manualului şi Statutul personalului didactic – vor fi înaintate ca proiecte de lege la Parlament în perioada următoare.

“Foarte multe partide au considerat Educaţia ca un subiect de interes naţional, ca un punct central, dar foarte puţine au implementat. Avem o experienţă pozitivă cu activitatea domnului ministru Sorin Cîmpeanu. (…) Nu stăm cu programul de guvernare dacă ajungem sau nu la guvernare să implementăm. Cel puţin câteva dintre probleme pot fi rezolvate prin iniţiative legislative încă din această perioadă. Şi dăm două exemple: legea manualului şcolar şi legea statutului personalului didactic”, a afirmat joi Constantin, la finalul unei întâlniri cu reprezentanţi ai sindicatelor din învăţământ.
Potrivit acestuia, ALDE trage un “serios semnal de alarmă” pe tema concursurilor pentru directorii de şcoli.

“Cred că ministerul se grăbeşte. E adevărat, cred că trebuie organizate concursuri, de doi ani de zile se discută de toate aceste aspecte, dar modalitatea în care se organizează ridică cel puţin semne de întrebare. Publicarea foarte târzie în Monitorul Oficial a documentelor necesare, a bibliografiei necesare sunt elemente care trebuie să fie avute în vedere. Graba cu care se organizează cred eu că poate duce la bulversarea sistemului şcolar”, a spus Constantin.

Fostul ministru Sorin Cîmpeanu, membru al ALDE, a afirmat că printre propunerile în domeniul Educaţiei din programul de guvernare al partidului se mai numără introducerea Bacalaureatului profesional pentru sesiunea din 2018. El a adăugat că ALDE susţine necesitatea clasificării universităţilor, evaluarea şcolilor doctorale şi creşteri salariale în domeniul Educaţiei pe baza unor criterii de performanţă.

“Pentru că toate aceste măsuri necesită resurse financiare, susţinem o creştere graduală a bugetului Educaţiei în aşa fel încât în 2020 să ajungem de la 3,7% la 6% din PIB. Acest lucru presupune patru creşteri anuale succesive”, a explicat Cîmpeanu.

Vicepreşedinte Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Cornelia Stavri a calificat drept “realistă” creşterea bugetului Educaţiei propusă de ALDE.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicale din Învăţământul Superior “Alma Mater”, Anton Hadăr, şi-a exprimat nemulţumirea că în unele universităţi de stat din ţară s-a ajuns la salarii egale indiferent de pregătire. AGERPRES