O construcţie demontabilă, unde vor învăţa circa 600 de copii de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din București, a cărui clădire va intra într-un proces de reabilitare şi modernizare, a fost inaugurată în curtea Şcolii Gimnaziale „Ienăchiţă Văcărescu”.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a declarat, cu prilejul inaugurării, că a fost relocat Colegiul „Mihai Eminescu” pentru a rezolva problema riscului seismic, a autorizaţiei de securitate la incendiu şi a riscului epidemiologic.

„Pentru copiii din învăţământul primar, de la clasa zero până la clasa a VIII-a, am realizat în mai puţin de trei luni această construcţie. Este o premieră, pentru că până la aceasta oră în România nu au mai fost construite astfel de facilităţi şi mai mult decât atât – ele pot să reprezinte o soluţie pentru criza de spaţiu pe care o întâlnim în general la nivelul unităţilor de învăţământ din România. (…) Am renovat încă o clădire pentru liceeni în care se vor muta şi ei începând de luni”, a afirmat Daniel Baluţă.

Potrivit primarului, lucrările la Colegiul „Mihai Eminescu” vor fi gata în 24 de luni. Daniel Băluţă a menţionat că autoritatea locală va face investiţii şi în alte licee din sector.

„Începând cu 14 septembrie, o serie de copii din alte licee ale sectorului 4 se vor muta în condiţii de siguranţă pe toate palierele, atât din punct vedere epidemiologic, cât şi din punct de vedere al riscului seismic şi al securităţii la incendiu”, a spus primarul.

El a subliniat avantajul construcţiei din curtea Şcolii Gimnaziale „Ienăchiţă Văcărescu”.

„E o construcţie demontabilă, după ce vom reabilita Liceul ‘Mihai Eminescu’ o vom muta într-o altă locaţie în care avem nevoie de spaţiu. Dacă vom avea nevoie de spaţiu aici şi vom reorganiza reţeaua, o putem lăsa chiar şi aici, acesta e avantajul unor astfel de construcţii, ele sunt demontabile şi se pot duce şi în alte locaţii. (…) Am realizat în această perioadă peste 5.000 mp de construcţie nouă, vom inaugura în cel mai scurt timp inclusiv un liceu construit pe acelaşi concept. Acest obiectiv se realizează cu o planificare corespunzătoare”, a explicat Daniel Băluţă.

Edilul a dat asigurări că toate unităţile şcolare sunt o urgenţă pentru autoritatea locală. „În următorii ani cu certitudine ne vom strădui să creştem cu cel puţin 50% numărul de clase pe care astăzi le avem”, a adăugat Daniel Băluţă.

El a menţionat că la începutul anului şcolar fiecare clasă va avea tot ceea ce este necesar respectării normelor epidemiologice.

„Vom avea biocid, măşti gratuite pentru toţi copiii, avem posibilitatea de a testa un număr de peste 200.000 de copii, avem un program în care toţi cei care doresc să se vaccineze antigripal pentru sezonul 2020 – 2021 o pot face, avem achiziţionate 5.000 tablete. (…) Într-o situaţie extrem de proastă ne vor lipsi 10% din separatoare, dar la ora asta avem stocate 90% din cantităţi”, a mai spus Băluţă. AGERPRES