uvvg_cabinet.jpgAsociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi – „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din Arad din care fac parte cadre didactice din cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” şi Sectorul Social Filantropic al Arhiepiscopiei Aradului au inaugurat, luni 09.09.2013, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, redeschiderea Cabinetului medical „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, clădire care aparţine Arhiepiscopiei Aradului.

Manifestarea s-a desfăşurat în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscopul Aradului, care a oficiat slujba de resfinţire a cabinetului medical, împreună cu un sobor de preoţi, din care au făcut parte consilierul social al Arhiepiscopiei pr. Gabriel C. Mariş, protosinghel Clement Iordache de la Mănăstirea Hodoş Bodrog, student la Facultatea de Medicină a UVVG şi pr. Gabriel Vladu de la Parohia Ciunteşti.

La importantul eveniment au participat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, cunoscut promotor şi susţinător al valorilor creştin-ortodoxe, prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, membru fondator al Asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi – „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din Arad, dr. Cirin Horea şi cadre didactice ale Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară a UVVG, precum Șl. dr. Simona Dumitra – preşedintele Asociaţiei, Șl. dr. Ligia Piroş, Șl. drd. Mircea Onel, Șl. drd. Călin Popa, as. drd. Victor Neamţiu, care vor acorda consultaţii gratuite arădenilor fără posibilități materiale la Cabinetului medical „Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian”.

În cuvântul de învăţătură spus cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu a subliniat: „Este un prilej deosebit de afirmare a lucrării samaritene a Bisericii pentru cei care sunt mai lipsiţi şi care sunt prea încercaţi cu boala. Lucrarea aceasta este una de parteneriat cu medicina. Aici oamenii vin ca la biserică, iar medicii se vor pune la dispoziţia lor asemenea preoţilor. Un cabinet poate nivela nişte situaţii pe care societatea încă nu le poate stăpâni. Noi vrem să venim în ajutorul societăţii, nu să facem concurenţă unii cu alţii. Este un sprijin reciproc: aşa cum Biserica este subvenţionată de Stat şi Biserica încearcă să ajute Statul acolo unde Statul nu poate pătrunde. Grija pentru semen trebuie să fie la înălţime în sensul acesta. Aradul a avut această conştiinţă totdeauna. Este un document pe care îl prezentăm în societate: ce putem face pentru om astăzi, pentru o Europă unită şi o lume doritoare de pace, de linişte, de sănătate, de propăşire, de fericire”.

De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu şi-a exprimat bucuria că medicina şi biserica îşi reînoiesc legăturile şi colaborează: „Ne bucurăm de această colaborare şi mulţumim tuturor ctitorilor, binefăcătorilor donatorilor, miluitorilor. Dumnezeu să ne ajute, mergem cu Dumnezeu înainte şi Îi mulţumim Lui pentru toate! Celor care vor călca pragul acestei aşezări medicale să le dea Dumnezeu sănătate şi spor în toate!”.

Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, a precizat: „Felicităm tânărul colectiv de medici, cadre didactice şi studenţi din anii terminali din cadrul Facultăţii de Medicină, Farmacie şi Medicină Dentară a Universităţii noastre, pentru această iniţiativă. Mulţumim colectivului de consilieri ai Arhiepiscopiei Aradului, Colegiului Medicilor şi Direcţiei de Sănătate Publică, care au făcut ca demersurile noastre pentru deschiderea cabinetului medical să fie finalizate. Acest pas este continuarea colaborării pe care o considerăm firească cu Biserica. În calitate de medic, sunt onorată să fac parte din acest colectiv, care desfăşoară o muncă de voluntariat în folosul populației din Arad”.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”: „Încă din perioada în care eram Rector, am îmbrăţişat propunerea Arhiepiscopiei Aradului de a amenaja un cabinet medical. Am fost alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Dr. Timotei Seviciu – Arhiepiscopul Aradului în a da o mână de ajutor prin medicii care lucrează la Facultatea de Medicină şi prin studenţi. Ne bucurăm că putem realiza, sub o nouă formă, acest cabinet pe care, aşa cum spunea şi doamna rector, Universitatea noastră îl va sprijini în toate activităţile. Avem o relaţie extraordinară cu Arhiepiscopia, atât prin cel care este patron spiritual al universităţii noastre, Vasile Goldiş, cât şi prin relaţiile de prietenie şi colaborare pe care le-am stabilit cu Înaltpreasfinţitul Timotei Seviciu şi cu ceilalţi preoţi. Tindem ca şi pe mai departe să avem aceleaşi relaţii. Dumnezeu să ne ajute, deoarece luptăm împreună pentru o cauză mai bună. Atât Arhiepiscopia, cât şi Universitatea noastră, au un scop comun, acela de educaţie spirituală, religioasă, umană care ne leagă dintotdeauna”.

Activitatea cabinetului în ceea ce priveşte consultaţiile gratuite va începe în data de 01.10.2013, iar beneficiarii vor fi pacienţii defavorizaţi social, copiii din familii cu venit mic, familii dezorganizate, familii cu mulţi copii, monoparentale, şomeri, pensionari, persoane neasigurate, persoane cu dizabilităţi, indiferent de credinţa religioasă. Programările pentru consultaţii se pot face la numărul de telefon-0257/280309. Consultaţiile gratuite se vor face pentru specializările Hematologie – Prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci; Medicină Internă – Prof. univ. dr. Liana Moş, Medicină de familie – dr. Cirin Horea, dr. Călin Popa şi dr. Mircea Onel, Psihiatrie – dr. Ligia Piroş şi dr. Mariana Mariş, Dermatovenerologie – dr. Victor Neamţiu, Pediatrie – Dr. Simona Dumitra.

„Este o echipă de medici omogenă, având în vedere că ne uneşte dragostea pentru Hristos, pentru ortodoxie şi avem între noi un respect colegial deosebit. Să dea Dumnezeu să avem suficientă maturitate, înţelepciune, sănătate şi smerenie să putem duce mai departe ceea ce ne-am propus. Sper ca acest proiect să fie un mic pas de revenire la matca originară a României profunde, de care ne este dor tuturor. Nădăjduim că pe viitor, pe lângă aceste consultaţii gratuite, populaţia să beneficieze şi de medicamente gratuite obţinute prin sponsorizări şi donaţii”, a declarat Simona Dumitra, preşedintele asociaţiei Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi din România.

Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Creştin – Ortodocşi „Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca” din Arad este o asociaţie filantropică medicală creştin ortodoxă care a luat fiinţă anul trecut şi al cărei obiectiv principal este cel de a asigura asistenţă medicală de calitate populaţiei paupere. „În vremurile grele în care trăim nu prea mai întâlnim ‘doctori fără de arginţi’ asemenea Sfinţilor Cosma şi Damian, ocrotitorii acestui cabinet medical, dar iată că Dumnezeu lucrează în sufletul medicilor credincioşi care, din iubire de aproape şi compasiune faţă de suferinţa bolnavilor, se pun aici în slujba lor. Este deci o activitate de voluntariat şi de dăruire asemenea celei a sfinţilor doctori Cosma şi Damian, care purtau de grijă de bolnavi fără a percepe nimic în schimb, doar credinţa şi mărturisirea lui Hristos. De aceea, alături de ei, preoţii din Arhiepiscopia Aradului se vor alătura medicilor şi se vor ruga pentru aceşti bolnavi şi acolo, în cabinet şi la Sfintele Altare ale Bisericii”, a precizat Pr. Gabriel Mariş, consilier social al Arhiepiscopiei Aradului.