Consiliul Municipal al Elevilor București este structura de reprezentare a tuturor elevilor din sistemul de învățământ preuniversitar de stat și privat din Capitală, desfășurându-și activitatea în baza OMENCȘ 3838/2016.

Consiliul Municipal al Elevilor București își exprimă profund îngrijorarea față de situația gravă descoperită recent în mai multe licee din capitală, legată de traficul și consumul de substanțe interzise în rândul elevilor. Pericolul consumului de droguri de la vârste tot mai fragede este din ce în ce mai mare și totuși ignorat, în speranța că va dispărea de la sine. Dacă majoritatea adulților conștientizează posibilele consecințe ale deciziei pe care o iau atunci când acceptă să consume anumite substanțe interzise, elevii sunt la o vârstă la care nu înțeleg răul pe care și-l fac și efectele consumului acestora asupra vieții lor.

Este cunoscut faptul că polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate București și procurorii DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism București) au început efectuarea a 23 de percheziții domiciliare în capitală, după ce s-a aflat de grupurile infracționale organizate, care comercializează diferite substanțe interzise. Condamnăm ferm traficul și consumul de droguri, dar și mușamalizarea acestuia și îndeamnăm la o acțiune cât mai rapidă din partea autorităților competente, în scopul abordării acestui fenomen într-un mod cât mai eficient, care să prevină astfel de situații viitoare și să încurajeze elevii să ia atitudine atunci când văd astfel de acțiuni la ei în școală.

Consiliul Municipal al Elevilor București își exprimă solidaritatea cu elevii, părinții și cadrele didactice afectate de traficul de droguri și se angajează să colaboreze cu autoritățile și cu toți cei implicați pentru a aborda această problemă și totodată, pentru a crea un mediu sigur și
sănătos pentru elevii pe care îi reprezentăm.

Ne dorim ca fiecare elev să se simtă în siguranță și să beneficieze de o educație de calitate, iar traficul de droguri în școli este un obstacol major în acest sens. Facem apel la toți cei implicați să ia măsuri urgente pentru a aborda această problemă și pentru a ne asigura că elevii sunt protejați și că școlile rămân un mediu sigur și sănătos de învățare!

Este important ca întreaga comunitate școlară din București să ia măsuri de prevenție și combatere cu privire la consumul și traficul de droguri în liceele din Capitală, prin organizarea activităților extrașcolare informative, ajustate intereselor elevilor și făcute într-un mod atractiv și coerent, accentul nefiind pus pe coerciție. De asemenea, considerăm că este deosebit de important ca aceste cazuri de trafic de substanțe interzise să iasă la iveală și să nu fie mușamalizate de către niciun actor al educației, fie el elev, părinte, profesor sau director, astfel încât să contribuim cu toții la formarea unui mediu cât mai propice învățării în unitățile de învățământ din București ”, afirmă președintele Consiliului Municipal al Elevilor București, Lucian Cismaru, susținând importanța măsurilor de prevenție cu privire la consumul și traficul substanțelor interzise.