Elevii din clasele a VII-a si a VIII-a care au sustinut tezele cu subiect unic in perioada 30 noiembrie-14 decembrie pot face contestatii pe 11 ianuarie, conform calendarului Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului.
Perioada a doua cand vor putea fi sustinute tezele cu subiect unic va incepe in data de 12 februarie, cand este programata teza unica la matematica, ce va fi urmata de cea la limba si literatura materna in data de 15 februarie, cea la limba si literatura romana in 20 februarie.

Pe 22 februarie, elevii claselor a VIII-a vor sustine teza unica la geografie sau istorie la alegere, iar pe 29 februarie vor putea fi depuse contestatiile.

Prima perioada a tezelor cu subiect unic a semestrului al doilea va incepe in data de 6 mai la limba si literatura materna, pe 9 mai la istorie sau geografie la alegere numai pentru elevii claselor a VIII-a.

In data de 13 mai, elevii claselor a VII-a si a VIII-a vor sustine teza unica la limba si literatura materna si in 16 mai la matematica. Contestatiile in acest caz vor putea fi depuse pe 29 mai.

Cei care nu vor fi prezenti la tezele sustinute in aceasta perioada le vor mai putea da in perioada a doua, cuprinsa intre 28 mai si 2 iunie.

Teza unica la matematica va putea fi sustinuta in data de 23 mai, cea la limba si literatura materna pe 27 mai, iar pe 30 mai cea la istorie sau geografie pentru elevii claselor a VIII-a. Teza unica la limba si literatura romana va putea fi sustinuta in data de 2 iunie, iar contestatii vor putea fi depuse pe 4 iunie.

Tezele unice inlocuiesc testele nationale, ca modalitate de admitere la liceu pentru anul scolar 2008/2009.

Proba este programata sa inceapa la ora 12,00, iar durata sustinerii este de doua ore din momentul primirii subiectelor de catre fiecare elev.

Subiectele sunt elaborate de Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, conform programei scolare parcurse pana la data desfasurarii tezei, in conformitate cu temele selectate din programa scolara si comunicate scolilor.

Tezele vor fi evaluate in centre special desemnate in acest sens. Fiecare lucrare va fi evaluata de doi profesori, altii decat cei din unitatile de invatamant de la care provin tezele. Activitatea de evaluare va dura maximum trei zile. Evaluarea se face pe baza unui punctaj pe scara 1-100, acordandu-se 90 de puncte pentru raspunsurile corecte si complete si 10 puncte din oficiu, cu respectarea stricta a baremului unic de evaluare si notare.

Profesorul care preda la clasa are obligatia de a analiza, impreuna cu elevii, tezele si rezultatele obtinute la acestea, in perioada stabilita pentru aceasta activitate. Dupa perioada de analiza a tezelor – cinci zile din momentul afisarii rezultatelor – se pot depune eventualele contestatii la comisia din unitatea de invatamant. Profesorul care preda la clasa raspunde, in perioada de analiza a tezelor, de integritatea si de neinterventia pe textul lucrarii scrise.

In cazul in care ar putea aparea un eveniment neprevazut care sa impiedice transmiterea subiectelor, cum ar fi neconectarea la internet, acestea vor putea fi transmise prin intermediul inspectoratelor judetene.

Cadrele didactice care fac parte din comisiile din unitatile de invatamant cu cel putin trei clase pentru un an de studiu sunt remunerate dupa cum urmeaza: presedinte – 150 de lei, membri – 80 de lei/persoana si asistenti – 40 de lei/persoana. In unitatile de invatamant cu 1-2 clase/an de studiu, comisia va fi constituita dintr-un presedinte, un membru si asistenti si platita dupa cum urmeaza: presedinte – 125 de lei, membru – 60 de lei si asistenti – 40 de lei/persoana.

Presedintii comisiilor din centrele de evaluare si al comisiilor de contestatii vor primi 250 de lei, membri – 150 de lei/persoana, profesori evaluatori – 3,25 lei/lucrare evaluata, iar informaticienii – 1,3 lei/candidat. Profesorii care intra in componenta comisiilor din centrele de comunicare sunt platiti dupa cum urmeaza: presedinte – 150 de lei si membri – 125 de lei/persoana. Membrii comisiilor judetene si ai celei din municipiului Bucuresti sunt platiti astfel: presedinte – 150 de lei, membri – 125 de lei/persoana, informatician – 125 de lei.

Un procent de 40,51% dintre profesori au caracterizat ca „foarte proasta” initiativa MECT de a renunta la repartizarea in licee pe baza testelor nationale si de a utiliza exclusiv tezele cu subiect unic pentru admitere, potrivit unui sondaj realizat de Intuitext, la care au participat 1.133 de cadre didactice. Conform sondajului, circa 25,95% dintre profesori considera initiativa „proasta”.