Inspectoratul Scolar Judetean Harghita declanseaza, in aceasta saptamana, o serie de controale la unitatile de invatamant din judet, pentru a se verifica daca acestea sunt pregatite sa-si primeasca elevii pe 15 septembrie.

Inspectorul scolar general Anda-Elena Ianosi a declarat, luni, 24 august 2009, ca din informatiile pe care le are, in toate scolile harghitene au fost finalizate lucrarile de igienizare, iar echipele de control vor vedea care este situatia la fata locului.

Potrivit sursei citate, in judet exista trei situatii mai deosebite, legate de finalizarea lucrarilor de investitii la scoli. Din cauza lipsei fondurilor, lucrarile la noul sediul al scolii generale din Satu Mare nu au fost inca finalizate, motiv pentru care copiii vor invata, la fel ca si anul trecut, in cladirea caminului cultural. De asemenea, la Liceul Orban Balazs din Cristuru Secuiesc urmeaza sa se rezilieze contractul cu firma care realizeaza lucrarile de constructie la noua cladire, din cauza unor probleme aparute si trebuie gasite solutii pentru identificarea unor spatii in care elevii sa mearga la cursuri.

O situatie similara se inregistreaza la Liceul Benedek Elek din Odorheiu Secuiesc, unde lucrarile de constructie nu sunt finalizate, iar copiii nu au unde sa mearga la cursuri din cauza ca nu s-a prelungit contractul pentru spatiile folosite anul trecut. Problemele de la Odorheiu Secuiesc si Cristuru Secuiesc vor fi discutate joi, 27 august, cand inspectorul scolar general Anda-Elena Ianosi, impreuna cu subprefectul Harghitei, Andrei Jean Adrian, au programata o intalnire cu autoritatile locale si cu directorii respectivelor unitati de invatamant.

Rprezentanta Inspectoratului Scolar Judetean Harghita a mai precizat ca in judet exista 178 de unitati scolare cu personalitate juridica si la multe dintre ele se afla in curs de derulare procesul de autorizare sanitara.