pricopie_remus3.jpgMinistrul Educaţiei Naţionale, Remus Pricopie, s-a întâlnit sâmbătă cu Xu Lin, director general al Hanbanului şi director executiv al Cartierului General al institutelor Confucius, şi cu ambasadorul Republicii Populare Chineze în ţara noastră, Huo Yuzhen, în cadrul întâlnirii fiind discutate buna cooperare în domeniul educaţiei dintre cele două ţări, accentuându-se asupra succesului de care se bucură funcţionarea institutelor Confucius în România.

Potrivit unui comunicat al MEN, Remus Pricopie a punctat că, dincolo de crearea unui cadru de cooperare, care se realizează la nivelul înţelegerilor agreate de demnitarii celor două state, este importantă susţinerea colaborării între instituţiile de învăţământ şi cercetare. În acest sens, MEN a încurajat şi sprijinit, în baza autonomiei universitare, încheierea de acorduri între universităţile din China şi cele din România (Universitatea Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca, Universitatea „Ovidius” din Constanţa şi Academia de Studii Economice din Bucureşti). În România, funcţionează la ora actuală patru institute Confucius.

Remus Pricopie a afirmat că unul dintre obiectivele noului curriculum pentru învăţământul preuniversitar îl reprezintă introducerea posibilităţii de a alege ca discipline de studiu mai multe limbi străine decât cele din portofoliul curent. Conform cererilor părinţilor şi profesorilor, limba chineză este una dintre opţiunile care apar frecvent. În acest moment, însă, predarea şi învăţarea limbii chineze în şcoli sunt greu de realizat, din cauza lipsei profesorilor pregătiţi în acest domeniu şi a materialelor didactice aferente. Atât directorul institutelor Confucius, Xu Lin, cât şi Huo Yuzhen, au subliniat disponibilitatea guvernului chinez de a susţine pregătirea profesorilor prin burse pe care ar urma să le primească pe o perioadă de până la doi ani, dar şi trimiterea unor profesori chinezi în România pentru a preda în unităţile de învăţământ. Toate detaliile acestui program vor fi puse la punct şi prevăzute în noul Acord interministerial de cooperare pe care România şi China urmează să îl semneze.

În prezent, în România funcţionează o singură şcoală cu predare în limba chineză, inaugurată în 2014, în cadrul Complexului pentru activităţi recreative şi educative „Sfântul Pantelimon”, se menţionează în comunicat. În universităţile din România studiază, în prezent, 102 cetăţeni chinezi. Dintre aceştia, 87 sunt înscrişi la studii la nivel de licenţă, 12 la masterat, iar trei la studii doctorale. Alţi 12 studenţi se află în ţara noastră ca urmare a bursei acordate în baza acordului bilateral. La rândul său, România are un lectorat de limbă şi civilizaţie română la Universitatea de Limbi străine din Beijing. AGERPRES