Cooperarea în domeniul învăţământului preuniversitar, dar şi formarea continuă a profesorilor care predau limba franceză şi în limba franceză au constituit câteva teme de discuţie abordate joi în cadrul unei întrevederi online pe care ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a avut-o cu ambasadorul Republicii Franceze în România, Michele Ramis.

„Discuţiile au reprezentat un prilej de reafirmare a relaţiilor de cooperare excelentă, desfăşurată de-a lungul timpului în domeniul educaţiei şi cercetării între România şi Franţa. S-au dezbătut, cu această ocazie, atât acţiunile şi proiectele comune aflate în derulare, cât şi noi oportunităţi de aprofundare şi dezvoltare a colaborării. Cooperarea în domeniul învăţământului preuniversitar, cu accent pe învăţământul bilingv francofon, privind dezvoltarea competenţelor lingvistice de limba franceză, formarea continuă a profesorilor ce predau limba franceză şi în limba franceză au constituit câteva teme de discuţie între reprezentanţii celor două ţări. România se mândreşte cu faptul că, prin cele 18 licee bilingve francofone ce au obţinut distincţia FrancEducation, ocupă primul loc între ţările Europei Centrale şi de Est în ceea ce priveşte numărul unităţilor de învăţământ care au obţinut această recunoaştere a calităţii procesului instructiv-educativ”, se arată într-un comunicat de presă al MEC.

Potrivit sursei citate, în cadrul întrevederii au fost apreciate acţiunile de cooperare directă între unităţi şcolare din România şi din Franţa.

Învăţământul profesional şi tehnic şi evoluţia relaţiilor bilaterale în vederea dezvoltării acestuia au reprezentat o altă tema importantă pe agenda de discuţii.

„A fost evidenţiată, totodată, şi cooperarea universitară în cadrul universităţilor europene, întrucât universităţile româneşti colaborează cu universităţi franceze în şapte dintre cele zece reţele de universităţi europene în care au fost selectate. În acelaşi timp, cooperarea în cadrul francofoniei instituţionale reprezintă un pilon al acţiunilor de colaborare româno-franceză, cele două state organizând diverse evenimente şi activităţi comune sub auspiciile Francofoniei”, se mai arată în comunicat.

Cei doi oficiali şi-au exprimat încrederea în aprofundarea relaţiilor de cooperare pe zona de educaţie şi cercetare, prin numeroase proiecte bilaterale de succes, adaugă sursa menţionată. AGERPRES