Copii şi tineri din nouă ţări europene au solicitat Parlamentului European înfiinţarea unor instituţii specializate dedicate siguranţei online, care să îi vizeze pe părinţi şi profesori, precum şi dotarea obligatorie a calculatoarelor din instituţiile de învăţământ cu module de control parental.

Tinerii participanţi la Şcoala de vară europeană Sigur.info, organizată de Salvaţi Copiii România, au prezentat peste 40 de propuneri de activităţi şi măsuri care pot fi luate pentru asigurarea siguranţei şi securităţii în mediul online, se precizează într-un comunicat transmis marţi.

În rezoluţia transmisă PE, copiii şi tinerii au solicitat introducerea noţiunilor de bază privind siguranţa pe internet în curricula şcolară a tuturor ţărilor incluse în UE, distribuirea broşurilor şi a materialelor informative privind siguranţa online la cumpărarea fiecărui produs asociat utilizării internetului, înfiinţarea unor instituţii specializate dedicate siguranţei online care să vizeze părinţii şi profesorii, ca elemente cheie ale educaţiei în rândul copiilor, dotarea obligatorie a calculatoarelor din instituţiile de învăţământ cu module de control parental, dar şi atragerea atenţiei publice asupra subiectului siguranţei online promovat prin intermediul emisiunilor radio şi TV.


„Ne-am dorit ca, prin intermediul Şcolii de vară, să punem la dispoziţie tinerilor din toată Europa instrumentele necesare pentru responsabilizarea lor privind siguranţa pe internet în vederea formării unui grup de iniţiativă care să propună autorităţilor competente, la nivel european, modalităţi de dezvoltare şi îmbunătăţire a programelor relevante privind utilizarea internetului şi a noilor tehnologii”, a declarat George Roman, director programe Salvaţi Copiii, în comunicatul de presă.


Tinerii experţi au participat la un training la începutul Şcolii de vară, având ca tematică scrierea şi implementarea unui proiect la nivel european, urmând să participe la un concurs de proiecte finalizat pe data de 16 iulie 2010. Proiectul câştigător, intitulat „Let’s Hi5 together!” şi coordonat de filiala Iaşi a organizaţiei Salvaţi Copiii, în parteneriat cu Seguranet (Portugalia), propune desfăşurarea unui studiu comparativ, la nivel internaţional, cu accent pe opinia tinerilor asupra utilizării şi importanţei reţelelor sociale printr-o serie de workshop-uri şi dezbateri. AGERPRES