Copiii cu vârste între 0 şi 3 ani vor beneficia de educaţie integrată în cadrul Centrului româno-danez deschis joi de Primăria sectorului 1, în parteneriat cu Ambasada Regatului Danemarcei la Bucureşti.

Centrul va oferi servicii educaţionale şi personal de specialitate pe parcursul a trei ani, graţie proiectului co-finanţat de Fundaţia Velux din Danemarca în parteneriat cu Primăria sectorului 1, Universitatea Bucureşti şi Facultatea de Educaţie şi Ştiinţe Sociale din Danemarca.
„Este un proiect internaţional, primul în Bucureşti, în care este vorba de un transfer de cunoştinţe din învăţământul danez la cel românesc pentru grupele de vârstă 0 – 3 ani. Sperăm ca acest centru să devină o altfel de creşă în România, unde nu vor mai exista paturi cu gratii”, a afirmat Dănuţ Fleacă, directorul Direcţiei Sociale şi Protecţia Copilului Sector 1. El a spus că în centru vor putea fi înscrişi 30 de copii, până în prezent fiind deja primiţi 28.

Primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a apreciat noul proiect educaţional de inspiraţie daneză şi a declarat că doreşte ca acest model să fie preluat şi de alte autorităţi locale. „E important că aici nu vor mai fi copii legaţi, avem o metodă de educaţie timpurie pentru ca cei mici să îşi dezvolte rapid aptitudinile”, a spus primarul Chiliman.

Pedagogia daneză are o veche tradiţie în educaţia copiilor cu vârste mici şi porneşte de la nevoile fiecărui copil, a arătat în acest context Peter Moller Pedersen, directorul programului de pedagogie socială de la Universitatea din Danemarca, parteneră a proiectului.

Proiectul pentru deschiderea Centrului româno-danez se derulează pe parcursul a trei ani şi are o finanţare de aproape un milion de euro, asigurată de Fundaţia Velux (circa 600.00 euro) şi Primăria sectorului 1 (440.000 de euro). În cadrul proiectului au fost organizate ore de training pentru personalul care lucrează în acest centru, astfel încât cei care au grijă de copii să nu se axeze numai pe latura medicală, ci şi pe cea psihopedagogică.

Potrivit partenerilor de proiect, copiii din acest centru vor avea un program special de somn în aer liber, chiar în curtea instituţiei, lucru considerat de medici foarte sănătos. AGERPRES