Elevii din 50 de şcoli vor beneficia din acest an de un program pilot, Masa la Şcoală, care va înlocui Cornul şi Laptele, a declarat deputatul Raluca Turcan. De anul viitor, elevii din toate şcolile din România vor primi la şcoală o masă caldă sau un pachet alimentar.

„Al treilea proiect PNL pe educaţie este pus în practică de Guvernul Cioloş: Masă la Şcoală. Programul Cornul şi Laptele va fi înlocuit în 50 de şcoli printr-un program pilot, de noul program de alimentaţie sănătoasă în şcoală. Astfel, din acest an elevii vor beneficia de o masă caldă sau de un pachet alimentar la şcoală. Iar de anul viitor programul Masă la Şcoală poate fi generalizat şi funcţional în toate şcolile din ţară. Alimentaţia sănătoasă în şcoală este un instrument eficient de combatere a abandonului şcolar şi de incluziune socială”, a declarat Raluca Turcan.

Pachetul alimentar pentru elevi va fi în limita valorică de 7 lei/zi şi va putea fi modificat în funcţie de evoluţia preţurilor. Raluca Turcan spune că banii vor veni de la bugetul de stat, dar şi primăriile pot contribui la suplimentarea sumei de bază. „În plus, autorităţile locale care nu sunt incluse în acest program pot stabili aplicarea lui în şcoli sau grădiniţe în condiţiile asigurării finanţării din venituri proprii”, mai adaugă Raluca Turcan.

În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă, Ministerele Sănătăţii şi Educaţiei vor elabora norme de aplicare, care se vor adopta prin Hotărâre a Guvernului. Vicepreşedintele PNL afirmă că „în acest an de testare a programului, atât Guvernul, cât şi autorităţile locale, au obligaţia să pregătească toate şcolile pentru a oferi o masă sănătoasă elevilor din anul şcolar viitor”.

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, miercuri, că Guvernul va lansa un program-pilot prin care să fie introdusă o masă caldă în câteva unităţi de învăţământ, subliniind că pentru reuşita acestui proiect e nevoie şi de implicare locală. „Venim cu un program pilot care să permită acordarea unei mese calde sau a unui pachet alimentar în fiecare zi, la şcoală. Am ales câteva unităţi de învăţământ, care sunt deocamdată în acest program pilot din zone geografice diferite, din medii sociale diferite tocmai pentru a vedea în ce fel putem face eficient acest program şi dacă după acest an şcolar, 2016-2017, acest proiect pilot confirmă. Obiectivul este ca el să fie lărgit apoi la nivelul întregii ţări şi să combinăm cumva şi programul ‘Fructe în şcoli’ cu ‘Laptele şi cornul în şcoli’, adăugând nişte resurse financiare”, a spus Cioloş, la începutul şedinţei de guvern. AGERPRES