Corpul de control al ministrului Educaţiei a constatat că 130 de cereri ale elevilor claselor a noua din judeţul Neamţ care au solicitat transferul la alte licee nu îndeplinesc condiţiile legale. Inspectorul şcolar general Viorel Stan a declarat că în total au existat 160 de cereri, însă comisia de anchetă a stabilit că doar 30 îndeplinesc criteriile metodologice.

„Cred că fiecare dintre cele 130 de cereri va fi analizată acum în amănunt de reprezentanţii ministerului. Din ceea ce ştiu de la doamna inspector general adjunct, care a condus comisia de analizare a cererilor, aproape în totalitate sunt cazuri ale unor elevi care au luat note mari la Evaluarea Naţională, dar au completat greşit fişele cu opţiunile de admitere în liceu. De asemenea, sunt cazuri ale unor elevi care au optat pentru un liceu la care credeau că vor intra sigur cu nota obţinută la Evaluare după care au constat că nota le permitea să intre la liceul dorit şi au făcut cerere de transfer”, a declarat inspectorul şcolar general Viorel Stan.

Preşedinta comisiei de analizare a cererilor a fost inspectorul şcolar general Elena Laiu. Tot ea a fost şi preşedinta comisiei de bacalaureat din sesiunea de vară, în care au fost constatate nereguli majore la mai multe licee din judeţ. Cele mai mari nereguli au fost la Colegiile „Vasile Conta” şi „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ, unde 27 de profesori supraveghetori au ajutat elevii să fraudeze examenul. Situaţia a ieşit la iveală în urma unei sesizări făcute de un elev şi pe baza căreia au fost analizate imaginile din sălile de examen. Trei profesori şi-au pierdut slujba, iar pentru alţi 24 s-a luat decizia de către ISJ Neamţ de diminuare a salariului cu 15% pe o perioadă de până la 6 luni. AGERPRES