uvvg_olimpiada_mic.jpgCastelul de la Macea, proprietate a Universitatii de Vest „Vasile Goldis”din Arad, gazduieste, in perioada 24 – 29 August, prima editie a Scolii de vara „Informatica la Castel”. Scoala de vara include cea de-a VII-a editie a Simpozionului National „Linux si Medii Virtuale de Instruire” si cea de-a a IV-a editie a Concursului National de Informatica ProINFO.

Simpozionul reuneste, intr-un cadru deosebit de placut, profesori, elevi, studenti, informaticieni, ingineri, juristi din Bucuresti, Iasi, Suceava, Barlad, Cluj-Napoca, Timisoara, Craiova, Ramnicu Valcea, Satu Mare, Oltenita, Targu Mures si desigur Arad, doritori de a cunoaste cat mai multe despre programele publice cu surse deschise (FLOSS), dar si de a sprijini si promova diverse distributii Linux.

In urmatoarele zile, activitatea participantilor se va desfasura in mai multe sectiuni ca: „e-Learning si FLOSSE in lume si in Romania”, „Linux, instrumente FLOSS, facilitati, localizari”, „e-Learning, grafica, medii virtuale de instruire”, „Servere web si tehnologii web”, dar si tutoriale privind securitatea sistemelor Linux si modul in care pot fi introduse solutiile open-source in invatamant si afaceri. Pe langa acestea vor avea loc mese rotunde cu teme de actualitate cum ar fi: „Avantaje ale producerii si folosirii platformelor si aplicatiilor publice, deschise in invatamant”, „e-Learning in Romania. Probleme ale reformei universitare in contextul Bologna”.

O alta componenta importanta a Scolii de Vara „Informatica la Castel”, dedicata in special elevilor si studentilor este Concursul National de Informatica ProInfo, unde vor fi prezentate numeroase proiecte, cateva dintre temele abordate fiind: DictRO, Player muzical, Tabelul periodic al elementelor, Agenda telefonica pe web, Tutorial Linux etc.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universitatii de Vest „Vasile Goldis”, a declarat ca Scoala de vara „Informatica la Castel” se desfasoara in contextul Anului creativitatii si inovarii, anul 2009 fiind declarat astfel de catre Uniunea Europeana. „Dorim ca prin intermediul acestei manifestari sa contribuim la efortul comun privind evidentierea rolului scolii romanesti, a muncii in grup, a emulatiei prin dezbateri in cadrul unor seminarii si conferinte internationale. La nivel mondial se discuta nu numai despre individualitati creatoare, ci si despre echipe, scoli creative, in acest sens existand o serie intreaga de studii privind chiar creativitatea sociala”.