“Cred că avem cel mai scăzut risc de abandon şcolar din ţară”, spune șeful ISJ Sibiu

firu_stefan.jpgRiscul de abandon şcolar în judeţul Sibiu este printre cele mai scăzute din ţară, cu un procent de 1,12 % din totalul elevilor, datorită standardului economic ridicat, susţine inspectorul şcolar general Ştefan Firu. “În anul 2012-2013 am avut 467 de elevi aflaţi în situaţia de abandon şcolar (…), numărul a scăzut la 428 şi am ajuns la 305, reprezentând 1,12 %. Eu cred că este cel mai scăzut din ţară”, a declarat Ştefan Firu.

Conform acestuia, principala explicaţie pentru acest procent scăzut de abandon şcolar ar fi că în Sibiu părinţii au locuri de muncă şi câştigă suficient de bine pentru a putea să-i întreţină copiii cât sunt la şcoală. “Sunt mai mulţi factori care s-au implicat pentru evitarea abandonului şcolar: ONG-uri, Prefectură, primăriile, şcolile. Cred că explicaţia primordială este dezvoltarea economică a Sibiului, standardul economic al Sibiului”, spune Ştefan Firu.

Acesta a mai spus că la Sibiu se lucrează la un studiu comparativ privind abandonul şcolar din România şi Italia, fiind comparate un liceu sibian şi unul din Italia.

Cea mai mică rată de abandon şcolar din judeţul Sibiu se înregistrează în învăţământul primar de masă şi special, de 0,37 %, ceea ce înseamnă că 76 de elevi din această categorie au abandonat şcoala în anul şcolar 2014-2015. Cei mai mulţi elevi care părăsesc şcoala sunt cei de liceu, un procent de 2 % din total, adică un număr de 124. Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu arată că cei mai mulţi liceeni care abandonează şcoala provin din mediul rural.

“Putem concluziona că în judeţul Sibiu motivele abandonului şcolar sunt: situaţia materială precară a familiilor din mediul rural, plecarea elevilor în străinătate, elevi cu CES (cerinţe educative speciale) care nu pot face faţă sistemului educaţional, eleve căsătorite (în localităţile cu comunitate majoritară romă)”, se arată în raportul Inspectoratului Şcolar Judeţean prezentat miercuri în Colegiul Prefectural.

În şcolile din judeţul Sibiu învaţă în prezent aproape 49.000 de elevi. În anul şcolar 2014-2015, media de absenţe pe elev este de 14,29, faţă de anul şcolar 2013-2014 când a fost de 15,81, potrivit datelor oficiale. AGERPRES