„Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului are in vedere, cu prioritate, initierea unei legi privind salarizarea personalului din invatamant, care va intra in vigoare cel mai probabil in anul 2009”, a declarat ministrul Cristian Adomnitei, in urma discutiilor avute cu sindicatele din domeniu.
Demnitarul a precizat ca o discutie in acest sens va avea loc la Guvern. Cristian Adomnitei a spus ca se vor purta discutii cu sindicatele pentru negocierea unui nou contract de munca. „Noi o sa-l publicam pe cel pe care l-am terminat de discutat anul trecut, dar un nou contract mai sensibil, mai modern se doreste a fi facut. Intr-o perioada nu indepartata vom stabili grupuri de lucru”, a afirmat ministrul.

El a adaugat ca negocierile privind cresterile salariale pentru personalul din invatamant vor fi purtate incepand de saptamana viitoare. „Eu nu pot duce singur aceste discutii. Am nevoie de colaborarea si sprijinul Ministerului de Finante si al Ministerului Muncii. Probabil, la intalnirea de saptamana viitoare, vor participa si ceilalti doi ministri, ca sa vedem care ar fi echilibrul intre cifrele care se doresc si cifrele pe care nu Guvernul, ci economia romaneasca si le poate permite ca si cresteri ale salariilor profesorilor. Nu am inceput sa intram pe cifre”, a explicat demnitarul.

Potrivit ministrului, cu prilejul discutiilor MECT va pune accent pe o crestere mai mare a veniturilor celor care intra in sistemul de invatamant. „Ne intereseaza sa sprijinim intrarea in sistem pentru profesorii tineri, decat salariile mult mai mari la profesorii care deja au vechime si grad. Ne intereseaza sa atragem tineri absolventi”, a aratat Adomnitei.

Presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, a afirmat ca Romania are resurse pentru a face „o schimbare decisiva” in ceea ce priveste salarizarea in Educatie. „Va trebui ca in cazul acestor negocieri sa obtinem o decizie politica favorabila, iar noi credem ca acest guvern poate gasi resursele prin care cererile noastre de majorari sa fie satisfacute corelat si cu o lege noua a salarizarii, si cu un contract colectiv de munca la nivelul anului 2008. Nu ne gandim la proteste”, a spus Croitoru.

La randul sau, presedintele Federatiei „Spiru Haret”, Gheorghe Isvoranu, a spus ca „este prematur” sa se vorbeasca despre un procent de crestere salariala. „In nici un caz nu ne-am dorit un procent mic. Ce vrem noi nu este un procent format dintr-o singura cifra. Este un procent legat din doua cifre si nu este unul mic. Are si acoperire financiara”, a afirmat Isvoranu.

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea, a declarat ca pachetul de legi ale Educatiei trebuie completat si cu o lege a salarizarii in sistemul de invatamant care sa fie motivanta pentru cadrele didactice tinere care intra in sistem.