adomnitei_cristian_.jpgMinistrul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Cristian Adomnitei, sustine ca pentru a acoperi majorarea salariilor profesorilor, votata in plenul Parlamentului, ministerul nu va mai putea acoperi alte cheltuieli de investitii.

Prezent la Iasi pentru a lua parte la festivitatea de deschidere a anului universitar 2008-2009, ministrul Adomnitei a afirmat ca pana la sfarsitul anului, suma care trebuie alocata salariilor cadrelor didactice este de 1 miliard de lei, iar pentru anul 2009 – de 1,2 miliarde de euro, cat reprezinta tot bugetul de investitii al ministerului.

Potrivit ministrului, in cazul in care cresterea economica de anul acesta va fi de 9%, atunci se vor putea acoperi majorarile salariale pentru cadrele didactice. Ministrul a atras atentia, in calitate de politician, ca in cazul in care lucrurile raman asa cum au fost votate de parlamentari, atunci MECT risca sa nu mai poata face investitii in repararea cladirilor, in construirea altora noi, in achizitionarea de microbuze.

”Mi-as dori sa avem mai multe resurse. Daca valoarea ar fi fost mai mare de 400 de lei, am fi obtinut, probabil, un procent mai mare din PIB. Uitati-va in jurul vostru, vedeti cate lucruri s-au facut pentru copii si ganditi-va ca in timp ce veti avea pensii mai mari, copiii nu vor avea unde sa invete”, a spus Adomnitei.

La randul sau, premierul Calin Popescu-Tariceanu, aflat la deschiderea anului scolar la Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti, a declarat ca o crestere cu 50% a salariilor cadrelor didactice nu este sustenabila economic. „Am stat acum de vorba cu cativa din fostii colegi. Sa fie clar, aceasta crestere nu a fost ceruta de cadrele didactice”, a spus premierul, adaugand ca, pentru orice om rational, iar cadrele didactice pot intelege acest lucru deoarece au o educatie serioasa, marirea salariilor aprobata de Parlament nu este sustenabila din punct de vedere economic.

„Va pun intrebarea, creste economia cu 50% ca sa crestem si salariile la fel? Orice crestere salariala trebuie corelata cu cresterea economica”, a subliniat Tariceanu. El s-a declarat surprins de „atitudinea de superpopulism” a parlamentarilor, aratand ca nu poate decat sa priveasca de la distanta si cu multa rezerva la entuziasmul acestora. Intrebat de jurnalisti daca Guvernul poate asigura fondurile pentru cresterea salariilor profesorilor, primul-ministru a raspuns vizibil iritat ca parlamentarii trebuie sa se gandeasca de unde vor fi gasite resursele financiare. „Ei au luat decizia, ei trebuiau sa fi avut in vedere si acest lucru. Eu nu pot decat sa-i intreb daca au stat mult si s-au gandit cand au votat aceste lucruri”, a mai comentat seful Guvernului.