upa criza lumea araba.jpg„Crizele din lumea arabă și impactul lor asupra relațiilor internaționale”. Acesta a fost titlul conferinței care a avut loc la începutul acestei luni la Universitatea “Petre Andrei” din Iași, sub egida Centrului pentru Studiul Relațiilor Internaționale.

“Mișcările sociale la care asistăm, pe care unii le etichetează ca revoluții produse prin rețele de socializare, au deja efecte considerabile asupra întregii planete. Subiectul ales pentru dezbaterile de astăzi este, așada, unul de maxim interes”, a spus, în deschiderea lucrărilor Conferinței, Rectorul UPA, Prof.univ.dr. Doru Tompea.

“Seria prezentărilor a fost deschisă de General (r) Prof. univ.dr. Mircea Mureșan care a vorbit participanților despre “Evoluții geopolitice actuale în zona mediteraneană”. “Eu sunt de părere că nu putem vorbi de pace ca și continuitate, de o pace în toate domeniile. Noi trăim într-o criză continuă, fie ea diplomatică, militară, economică, socială. Important este managementul crizelor, dacă ele pot fi prevenite și dacă se dorește rezolvarea lor”, a punctat acesta în prelegerea sa.

“La rândul său, Locotenent col. lect univ. dr. Daniel Ghiba a prezentat studenților și profesorilor un “Scurt istoric al geopoliticii mediteraneene”. “Perspectiva istorică ne oferă o serie de explicații pentru apariția anumitor crize geopolitice”, a explicat acesta incursiunea sa în trecut.

În a doua parte a Conferinței, Conf.univ.dr. Cornel Codiță a prezentat lucrarea “Lumea arabă și sfârșitul dictaturilor de dezvoltare”. “Toată lumea e preocupată de ce se întâmplă această criză în Libia, cum se explică fenomenul de domino. Ceea ce lumea rareori înțelege este că grupurile mari de oameni au pusee de schimbări de comportament când se schimbă generațiile”, a opinat acesta.

“Libia și operațiunile NATO. Reîntoarcerea de la voluntarism la regulile clasice ale dreptului internațional” a fost titlul prelegerii susținute de Conf.univ.dr. Iulian Chifu, directorul Centrul de Prevenire a Conflictelor și Early Warning. “Intervenția mea abordează mai multe teme și anume: o trecere în revistă a situației din Libia, NATO și războaiele umanitare – diferența dintre concept și practică și o perspectivă a ceea ce se întâmplă în regiune”, a spus acesta.

În finalul Conferinței, Prof.univ.dr. Teodor Meleșcanu a trezit interesul publicului cu prezentarea sa, “Criza din țările arabe și impactul asupra Europei”. “Există tentația de a lega evenimentele care se întâmplă acum în nordul Africii cu ceea ce s-a întâmplat în 1989. Dacă acceptăm această ipoteză trebuie să acceptăm și consecințele ei, ori aici lucrurile sunt nuanțate. Eu, de exemplu, nu bag mâna în foc pentru trecerea de la autocrație la democrație în aceste țări cum s-a întâmplat în Europa și nici pentru trecerea la o economie de piață”, a precizat acesta.

Conferința a fost moderată de Prof.univ.dr. Cătălin Turliuc, directorul Centrului pentru Studiul Relațiilor Internaționale.