România are nevoie de ingineri constructori pentru că dezvoltarea nu poate avea loc fără aceştia, iar sectorul construcţiilor are un rol important în economie, generând aproape 7% din PIB şi zeci de milioane de locuri de muncă, a afirmat ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

„Transformarea digitală a sectorului construcţiilor este o prioritate atât pentru Guvern, cât şi pentru Ministerul Dezvoltării, iar tehnologiile digitale pot fi introduse atât la nivel de management al unei firme de construcţii, cât şi la nivelul proiectării construcţiilor. Calitatea lucrărilor de construcţie are, de asemenea, un impact direct asupra calităţii vieţii cetăţenilor. Nu în ultimul rând, performanţa energetică a clădirilor şi eficienţa resurselor în procesul de fabricaţie, transportul şi utilizarea produselor pentru construcţia de clădiri şi infrastructuri au un impact considerabil asupra energiei, asupra schimbărilor climatice şi asupra mediului”, a declarat Cseke Attila, în cadrul evenimentului de închidere a anului universitar 2022 la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti.

El a reiterat importanţa existenţei unor buni specialişti atât în sfera privată, cât şi în cadrul instituţiilor publice, unde se produc schimbările care guvernează viaţa şi care pot ajuta în a avea eficienţă şi predictibilitate în munca de zi cu zi.

„Un sector al construcţiilor durabil are un rol crucial pentru atingerea obiectivelor pe termen lung ale Uniunii Europene de reducere cu 80 – 95% a emisiilor de gaze cu efect de seră. (…) Tema reducerii riscului seismic al construcţiilor este una dintre priorităţile Ministerului Dezvoltării, fapt dovedit prin modificările legislaţiei şi prin sumele alocate prin PNRR pentru renovare integrată”, a precizat Cseke Attila.

Potrivit ministrului, pe lângă politici publice, este nevoie de specialişti care să gândească programele de consolidare, care să ştie să proiecteze mai bine structurile de rezistenţă şi care să imagineze soluţii inovative.

Ca semn de recunoaştere a calităţii învăţământului superior şi a eforturilor tinerilor specialişti, ministrul Dezvoltării a înmânat diplome pentru performanţele profesionale de excepţie ale unor studenţi.

El a acordat diplome echipei care a adus trei premii în cadrul „Solar Decathlon Europe”, cea mai importantă competiţie de locuinţe sustenabile din lume, pentru prototipul Vatra care propune un nou model de locuinţă sustenabilă, un concept modular, ce are la bază trei module de unităţi de locuit şi un modul de seră.

Alte opt diplome au fost înmânate membrilor echipei care a ocupat locul al treilea la „Seismic Design Competition”, care a avut loc la Salt Lake City (SUA), în perioada 27 – 30 iunie. AGERPRES