Cuantumul mic al beneficiilor financiare alocate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) profesorilor care pregătesc olimpici internaţionali este considerat un „punct slab” de coordonatorul general al lotului naţional de informatică şi a constituit principala critică adusă statului de sponsorul sesiunii de pregătire a lotului lărgit de informatică al României, Cristian Frâncu.

„Este vital să ne dezvoltăm în acest domeniu (informatica – n.r.). Nu avem voie să uităm cât de important este ce facem aici. Cum să nu găsim câţiva lei pentru o cazare decentă? Au primit 25 de lei de la minister pentru masă şi cazare. Este o sfidare. Denotă o lipsă totală de interes. Banii se pot găsi”, a declarat Cristian Frâncu, la finalul sesiunii de pregătire de la Tulcea.

De altfel, cuantumul redus al beneficiilor financiare alocate de stat profesorilor care susţin pregătirea olimpicilor este considerat un „punct slab” pentru lotul naţional de informatică şi de către coordonatorul general al acestuia, Constantin Gălăţan. „Este adevărat că nu pentru bani am venit să lucrăm la lotul naţional, dar sunt absolut convins că ar fi binevenită o recompensare a profesorilor implicaţi în viaţa loturilor naţionale, nu doar în informatică, ci şi la alte discipline”, a precizat Constantin Gălăţan.

La fel ca în timpul discursului susţinut în faţa participanţilor la festivitatea de închidere a evenimentului găzduit de Tulcea în perioada 11-18 aprilie, Cristian Frâncu a apreciat eforturile celor 32 de membri ai lotului naţional al României, dar şi importanţa olimpiadelor. „Olimpiada este o rampă de lansare, dar şi un extrem care nu se aplică neapărat în viaţă. Poţi ajunge la olimpiada naţională, fără a fi extrem, dar la nivelul ăsta, de olimpiadă internaţională, trebuie să duci efortul la extrem”, a mai spus Frâncu.

Unii dintre membrii lotului naţional de informatică ştiu acest lucru, pentru că preşedintele fundaţiei le-a fost profesor la un anumit moment. Alţi membri ai lotului au mulţumit pentru aprecieri şi, deşi sunt printre primii, au considerat că puteau face mai bine la baraje. „Cel mai greu este să nu te panichezi. După o oră în care nu ai făcut nimic, îţi vine o idee care face diferenţa. Momentan, sunt primul şi este greu să spun că nu sunt mulţumit de ce am făcut la baraje. Sigur că puteam obţine un scor mai bun, pentru că noi aici nu concurăm unii cu alţii, concurăm cu noi înşine, dar oricum au fost nişte prestaţii bune şi sper să continui aşa”, a declarat Costin Andrei Oncescu, elev al Colegiului naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel.

În timpul festivităţii de închidere, participanţii la testele de baraj au primit atât diplome din partea organizatorilor, cât şi o culegere cu soluţiile problemelor date participanţilor la taberele de instruire a loturilor de informatică în ultimii ani.

Membrii Comisiei ştiinţifice a taberei, cei care au pus la punct problemele date zilele trecute tinerilor olimpici, s-au declarat la final plăcut impresionaţi de participanţi. „Pe mulţi îi ştim, pentru că au mai fost la olimpiade internaţionale. Ne aşteptăm să facă bine şi nu ne miră dacă fac excepţional. Ba chiar s-a întâmplat la baraje să facă cineva o soluţie mai simplă şi eficientă decât a comisiei. Nu e frustrant. E plăcut să înveţi ceva nou. Toată lumea ar trebui să înţeleagă asta din olimpiadă, că este important să descoperi lucruri noi”, a afirmat Adrian Budău, decanul Comisiei ştiinţifice, student la master la Universitatea Bucureşti şi câştigător al medaliilor de aur ale Olimpiadei internaţionale şi Olimpiadei Central Europene desfăşurate în anul 2012.

Sesiunea de instruire a lotului lărgit de informatică al României s-a încheiat pe 18 aprilie, evenimentul fiind organizat de MEN, cu sprijinul Consiliului Judeţean, al Primăriei municipiului Tulcea şi al ISJ. Evenimentul va fi urmat săptămâna viitoare de o nouă sesiune care va avea loc la Câmpulung Muscel şi la care vor participa doar unii dintre membrii lotului lărgit de informatică al României.

Fundaţia Frâncu a susţinut financiar sesiunea cu circa 7.000 de euro, suma reprezentând cheltuielile pentru cazarea şi masa participanţilor. „Avem proiecte foarte multe. Suntem în al treilea an în care trimitem copii la NASA. Suntem principalul sponsor al celor trei concursuri de informatică de la Colegiul naţional ‘Tudor Vianu’, cele mai tari concursuri din lume. Susţinem o trupă de teatru. Nu facem faţă tuturor activităţilor. Acum, principalul finanţator sunt eu şi nu cred că este normal aşa. Trebuie să mai adunăm fonduri”, a afirmat Cristian Frâncu. AGERPRES