Peste 50 de elevi ai Şcolii Gimnaziale „Nicole Iorga” din municipiul Baia Mare, care au ales a doua materie opţională istoria locală, au apreciat, miercuri, în cadrul unei întâlniri, importanţa acestei obiect de studiu care-i apropie de comunitate.

Cursul de istorie locală, care se referă cu precădere la istoria municipiului Baia Mare, dar şi a judeţului Maramureş, este predat opţional doar pentru elevii de clasa a VII-a şi a stârnit un viu interes din momentul în care experimentul s-a dezvoltat implicându-i pe elevi, dar şi pe profesori.

Coordonatorul Grupului Local de Acţiune Baia Mare din cadrul Şcolii Gimnaziale „Nicole Iorga”, prof. Natalia Dancu, a precizat că istoria locală reprezintă un mod inteligent de a interacţiona cu trecutul şi prezentul locului în care elevii trăiesc.

„Conceptul de istorie locală ne-a fost sugerat de experimente asemănătoare care s-au aplicat şi încă se mai aplică în şcoli din Europa şi Satele Unite, având forma unui curs opţional, dar un curs care a avut o foarte mare priză în rândul elevilor. Aşa s-a întâmplat şi în şcoala noastră, semn că elevii sunt foarte interesaţi să cunoască lucruri care ţin de istoria locului, fapte şi trăiri care se pot identifica uşor, îndeosebi cele din istoria recentă. Cursul de istorie locală poate schimba percepţia elevilor asupra oraşului în care a trăiesc, a judeţului, dar şi asupra modului cum ne raportăm la viitor”, a spus Natalia Dancu.

De asemenea, una dintre eleve a remarcat posibilităţile de explorare a istoriei locale prin intermediul întâlnirilor cu istorici din judeţ sau cu veterani de război.

Coordonatorul Grupului Local de Acţiune Baia Mare de la Şcoala Gimnazială „Nicole Iorga” din Baia Mare a mai arătat că diverse teme din istoria locală urmează a fi abordate de-a lungul acestui an pentru a întregi paleta experimentală. AGERPRES