profesori_invatand.jpgMai mult de jumătate dintre cei aproximativ 4.000 de profesori de chimie din ţară vor parcurge, într-un interval de doi ani, cursuri de utilizare a tehnologiei informaţiei şi comunicării şi de formare de specialitate, acumulând 37 de credite netransferabile în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene lansat luni la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Programul care s-a lansat luni îşi propune să le ofere profesorilor de liceu şi de ciclul gimnazial cele mai potrivite instrumente pedagogice pentru a face chimia atractivă şi mai uşor de învăţat pentru elevi.

UPB-Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor, împreună cu Universitatea Politehnică din Timişoara şi Siveco România au început seria de instruire profesională pentru profesorii de chimie din sistemul preuniversitar. Proiectul „Privim către viitor – Formarea profesională a cadrelor didactice pentru utilizarea resurselor informatice moderne în predarea eficientă a chimiei” este finanţat din fonduri europene şi se derulează pe parcursul a doi ani.

Cele 2.250 de cadre didactice care vor participa la program vor primi la finalul cursurilor un certificat de utilizator instrumente TIC (12 credite TIC) şi un certificat de formare de specialitate (25 de credite). Conţinutul cursurilor gratuite sunt armonizate cu necesităţile profesorilor de chimie din învăţământul preuniversitar. Din cei 2.250 de profesori care vor participa la proiect, 40% trebuie să provină din mediul rural, 10% din învăţământul profesional şi tehnic, 30% din învăţământul secundar inferior şi 60% din învăţământul secundar superior.


„Noi nu avem destui chimişti pentru că elevilor, în general, li se pare că este o materie prea dificilă. Am convingerea împreună cu echipa de proiect, că îi vom ajuta pe profesorii din ciclul preuniversitar să le arate cât de frumoasă este această materie şi câte satisfacţii îţi poate da exercitarea unei profesii în acest domeniu”, a declarat managerul de proiect Ana Maria Josceanu. Proiectul este derulat de UPB, Siveco România, UP Timişoara. Cursurile sunt acreditate şi vor folosi resurse curriculare informatizate. Înscrierea se face online sau la inspectoratele şcolare judeţene până în martie 2011. Înscrierile se vor face pe criteriul „primul sosit-primul servit” pentru toţi cei care predau chimia (nu există procedură de selecţie). Fiecare cursant va parcurge 2 module de curs: pentru iniţiere perfecţionare TIC 40 de ore şi pentru formarea profesională specifică 96 de ore. AGERPRES