Curtea Constitutionala apreciaza ca OUG 1/2009 continua reducerea majorarii salariilor profesorilor

Curtea Constitutionala a Romaniei arata ca dispozitiile ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar continua reducerea majorarii salariilor la care ar fi avut dreptul personalul din invatamant.

CCR a decis, in data de 30 iunie, ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. I pct. 2 si 3 din ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 151/2008 pentru modificarea si completarea ordonantei Guvernului nr. 15/2008 privind cresterile salariale ce se vor acorda in anul 2008 personalului din invatamant si ale art. 2 si art. 3 din OUG 1/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar.

“Art. 2 si art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2009 continua adordarea cuprinsa in dispozitiile ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 151/2008, prevederi prin care au fost reduse majorarile salariale la care ar fi avut dreptul personalul din invatamant in temeiul Legii nr. 221/2008 de aprobare a ordonantei guvernului nr. 15/2008. Considerentele aratate cu privire la neconstitutionalitatea dispozitiilor art. I pct. 2 si 3 ale ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 151/2008 sunt aplicabile mutatis mutandis si cu privire la situatia creata prin adoptarea art. 2 si art. 3 din ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 1/2009”, sustin judecatorii Curtii.

Analizand exceptia de neconstitutionalitate ridicata, Curtea a mai constatat ca unele dispozitii cuprinse in art. I pct. 2 si 3 din ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 151/2008 si-au incetat efectele, fiind norme cu aplicare limitata in timp, neconstitutionalitatea constatata loveste dispozitiile legale in ansamblul sau, astfel ca efectele prezentei decizii se intind si cu privire la textele legale care nu mai sunt in vigoare.

“O asemenea concluzie se impune avand in vedere chiar considerentele de principiu ale Deciziei nr. 1221 din noiembrie 2008, prin care Curtea a stabilit ca neconstitutionalitatea retinuta loveste intreaga ordonanta de urgenta, chiar daca unele prevederi ale sale au fost abrogate anterior pronuntarii respectivei decizii. Mai mult, Curtea constata ca ar fi discriminatoriu ca numai unele prevederi dintr-o ordonanta de urgenta sa se aplice si sa isi produca efectele pentru perioada de pana la 30 aprilie 2009 si celelalte care vizeaza perioada de dupa 1 mai 2009 sa fie neconstitutionale si sa isi inceteze aplicabilitatea, prin efectul unei decizii de admitere, in conditiile in care art. I pct. 2 si 3 este lovit de acelasi viciu de neconstitutionalitate extrinsec, intrucat cresterile salariale preconizate prin Legea nr. 221/2008 nu au fost acordate nici pentru anul 2008 si nici pentru anul 2009, contrar vointei Parlamentului”, mai arata CCR.

Sindicatele din invatamant care au ridicat exceptia au sustinut ca dispozitiile legale criticate incalca prevederile constitutionale privind caracterul de stat de drept, al separatiei si echilibrului puterilor in stat, dreptul salariatilor la masuri de protectie sociala, nivelul de trai, rolul Parlamentului, rolul Guvernului, conditiile de adoptare ale ordonantelor de urgenta si ale Consiliul Economic si Social. Decizia CCR este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului si Guvernului.