Dan Cristian Vodnar, de la USAMV Cluj-Napoca, este semifinalist în Concursul de inovare socială de la Viena, organizat de Comisia Europeană

vodnar_dan.jpgDin cei 1408 candidați la ediția din 2015 a concursului european de inovare socială, Dan Cristian Vodnar, cu proiectul propus ”New generation of functional beverages with impact on human gastrointestinal health” a fost selectat între cei 30 de semifinaliști, care sunt invitați să participe la Academia de mentorat în materie de inovare socială din Viena, în perioada 7-9 septembrie, unde cei 30 de concurenți își vor elabora ideile cu ajutorul unei asistențe personalizate și în cadrul unei sesiuni de ateliere. Juriul va selecta zece finaliști, iar celor mai eficace trei proiecte li se vor acorda un premiu în valoare de 50 000 EUR, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, care va avea loc la Bruxelles în noiembrie 2015.

Concursul european pentru inovare socială, lansat în memoria lui Diogo Vasconcelos, este un concurs cu premii, organizat de Comisia Europeană în toate țările europene, aflat în prezent la a treia ediție. Tema ediției 2015 a concursului este „Noi modalități de creștere” și se axează pe utilizarea inovării sociale pentru a stimula o creștere economică mai durabilă și mai favorabilă incluziunii în Europa.

Obiectivul concursului este să sprijine ideile creative și tangibile care pot schimba modul în care economiile și societățile noastre funcționează și interacționează între ele și să ofere o platformă inovatorilor din domeniul social în Europa.

Dan Vodnar este Şef lucrări în cadrul Facultăţii de Ştiinţa şi Tehnologia Alimentelor de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj Napoca, iar ideea cu care participă în cadrul acestei competiţii are în vedere realizarea unor noi băuturi non-alcoolice cu beneficii pentru consumatori. Relevanţa practică a acestei idei derivă din faptul că produsele vor avea un preţ redus datorită utilizării de materii prime cu costuri mici, se vor utiliza tehnici moderne de protejare şi maximizare a viabilităţii bacteriilor probiotice şi se va utiliza un recipient inteligent care să confere stabilitate băuturii, bacteriilor probiotice şi compuşilor bioactivi. Mai mult, băuturile vor fi testate clinic pe subiecţi umani sănătoşi şi pe subiecţi cu diverse afecţiuni gastrointestinale. Ideea aplicaţiei selectate în cadrul Concursului de inovare socială organizat de Comisia Europeană este o extensie a proiectul de cercetare coordonat de către Dan Vodnar, la care lucrează în prezent peste 20 de cercetători de la USAMV Cluj-Napoca, Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie Prof. Dr. Octavian Fodor Cluj-Napoca şi un partener economic (BWB), în cadrul programului Parteneriate in domenii prioritare – PN II, derulat cu sprijinul MEN- UEFISCDI, proiect nr. PN-II-PT-PCCA- 2013-4-0743.

Pentru mai multe detali, puteți consulta site-ul: http://ec.europa.eu/growth/social-innovation-competition.