sova_dan1.jpgDan Şova, purtătorul de cuvânt al PSD, afirmă, într-o declaraţie de presă remisă marţi seara AGERPRES, că examenul de Bacalaureat din această vară a fost organizat foarte bine, iar criticile aduse de unii reprezentanţi ai PDL nu fac decât să demonstreze că se doreşte politizarea acestui subiect în interes electoral.

„Salut modul în care cadrele didactice şi reprezentanţii Inspectoratelor Şcolare şi ai Ministerului Educaţiei au organizat anul acesta examenul de Bacalaureat. A fost o perioadă tensionată pentru elevi, care au dat proba maturităţii lor, dar nu am auzit să fi fost probleme majore sau scandaluri, ceea ce dovedeşte că toată lumea şi-a făcut treaba în mod riguros, cu responsabilitate şi dând dovadă de o conduită civilizată, europeană. Criticile aduse de unii reprezentanţi ai PDL, printre care şi Raluca Turcan, nu fac decât să demonstreze că Opoziţia doreşte politizarea Bac-ului de anul acesta, având drept scop obţinerea de avantaje electorale şi drept consecinţă distrugerea unui moment foarte important pentru viitorul tinerilor”, spune purtătorul de cuvânt al PSD.

El a adăugat că deşi rezultatele obţinute de candidaţi la acest examen nu sunt spectaculoase, reprezintă un pas în direcţia bună, în ciuda „neadevărurilor vehiculate” de fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, privind numărul absolvenţilor care s-au înscris la examen anul acesta.
„Neadevărurile vehiculate privind numărul absolvenţilor care s-au înscris anul acesta sunt pur şi simplu argumente inventate de Daniel Funeriu pentru a devia atenţia publică de la inepţiile pe care le-a introdus în Legea Educaţiei Naţionale din 2011. O participare la examen a peste 73% dintre elevii din actuala promoţie de clasa a XII-a şi o rată de promovare de aproape 60% demonstrează că majoritatea elevilor s-au mobilizat anul acesta şi s-au pregătit cu seriozitate. Statisticile prezintă o uşoară creştere a trendului rezultatelor din ultimii ani şi, chiar dacă rezultatele nu sunt spectaculoase, acestea cu siguranţă reprezintă un pas în direcţia bună”, evidenţiază Dan Şova.

De asemenea, reprezentantul PSD arată că Ministerul Educaţiei se preocupă de soarta celor care au întâmpinat un eşec temporar la Bacalaureat. „În plus, am o mare satisfacţie ştiind că Ministerul Educaţiei Naţionale tratează tinerii noştri cu maxim respect şi se preocupă şi de soarta celor care au întâmpinat un eşec temporar la Bacalaureat. Se poate observa că educaţia a devenit o prioritate pentru România. Organizarea celei de-a treia sesiuni de Bacalaureat şi a meditaţiilor instituţionalizate înseamnă că elevii cu rezultate mai slabe nu vor fi abandonaţi, cum făceau reprezentanţii regimului Băsescu, ci vor fi sprijiniţi şi încurajaţi să-şi împlinească potenţialul academic”, concluzionează Dan Şova.
Măsurile anunţate de Ministerul Educaţiei Naţionale nu au adus nicio „îmbunătăţire” în ce priveşte cifrele Bacalaureatului din acest an, a afirmat vicepreşedintele PDL Raluca Turcan, conform unui comunicat remis presei. Potrivit acesteia, 60% dintre cei prezenţi la Bacalaureat reprezintă, de fapt, doar 40% din totalul absolvenţilor de liceu.

Totodată, potrivit vicepreşedintelui PDL, în această sesiune ar fi trebuit să fie aproximativ „300.000 de înscrişi, şi nicidecum doar 140.000″.”Rezultă un absenteism uriaş şi un procent de promovabilitate extrem de mic. Pe lângă absenteism, dacă punem în balanţă rezultatele şi numărul candidaţilor de anul acesta, sunt rezultate proaste!”, a mai afirmat Turcan.
59,25% dintre absolvenţii de clasa a XII-a au promovat Bacalaureatul, sesiunea iunie-iulie, potrivit unui centralizator al MEN înainte de contestaţii.

Conform MEN, rezultatul este superior cu 4 procente celui consemnat în aceeaşi perioadă a anului 2013 (54,4%).

Procentul de promovare pentru promoţia curentă este de 67,61%, cu 4,5% mai mare faţă de anul 2013 – 63,1%.

Din totalul celor 161.682 de absolvenţi înscrişi la Bacalaureat, s-au prezentat 151.294, iar 10.388 de candidaţi au absentat.

Dintre cei 151.294 de elevi prezenţi, 122.590 aparţin promoţiei curente, iar 28.704 provin din promoţiile anterioare. 275 de absolvenţi au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Potrivit MEN, din totalul absolvenţilor de clasa a XII-a din promoţia curentă, înmatriculaţi în unităţile de învăţământ la începutul anului şcolar 2013-2014, 73% au participat la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2014, cu două procente mai mult decât în sesiunea iunie-iulie din 2013. AGERPRES