funeriudaniel.jpgBacalaureatul este, în sfârşit, relevant şi a fost bine organizat, a precizat, luni, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, acesta considerând că modul în care s-a desfăşurat examenul reprezintă „un prim pas” pentru intrarea în normalitate a sistemului educaţional.


Referindu-se la rata mai mică de promovabilitate a examenului înregistrată anul acesta faţă de 2009, ministrul a afirmat că „unele voci” consideră că aceste medii reprezintă rezultatul toleranţei zero faţă de actele de fraudă.

„Acest Bacalaureat a arătat exact starea educaţiei din România. A fost organizat într-un mod foarte serios, iar MECTS nu a făcut nimic special decât şi-a făcut datoria”, a afirmat ministrul. El a spus că vor fi analizate şi cauzele înregistrării unor diferenţe între rezultatele obţinute în unele judeţe. „O rată scăzută a promovabilităţii nu înseamnă că a fost eradicată în totalitate frauda”, a declarat ministrul. Directorul Colegiului Naţional „Sf. Sava”, Gheorghe Cazacu, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că Bacalaureatul de anul acesta s-a desfăşurat mult mai corect decât în alţi ani.

El a pus scăderea ratei de promovabilitate pe seama diminuării interesului elevului faţă de carte, a prezenţei în comisii într-un număr mai mare a profesorilor mai tineri, pe care îi consideră mai ”exigenţi” şi mai ”corecţi”.


„Rata scăzută de promovabilitate nu trebuie să ne alarmeze foarte tare. Trebuia să ne alarmăm când aveam promovabilitate de peste 80%”, a spus directorul Colegiului Naţional „Sf. Sva”. Printre cauzele enumerate de directorul Şcolii Centrale, Maria Lef, se numără şi faptul că elevii nu mai învaţă la fel de serios ca înainte, iar profesorii au fost mai exigenţi. „Sunt destul de bulversată şi dată peste cap şi nu pot să comentez rezultatele slabe”, a afirmat directorul Grupului Şcolar Costin Neniţescu, Doina Vasiliu. La rândul său, directorul Grupului Şcolar ”Petru Maior”, Gabriela Enache, consideră că rezultatele slabe de la Bacalaureat pot fi puse şi pe seama faptului că elevii nu au mai susţinut probele orale care le ridica în mod normal nota, dar şi că au fost mai dezinteresaţi decât în alţi ani. AGERPRES