funeriu interviu.jpgMinistrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu, a declarat luni cu prilejul conferinţei internaţionale „Viitorul învăţământului superior şi al cercetării în contextul procesului de la Bologna” că învăţământul superior românesc începe să se aşeze pe baze solide, iar dezvoltarea instituţiilor de învăţământ superior va depinde de noile echipe de conducere.

„Clasificare universităţilor prin constatarea misiunii specifice pe care fiecare universitate poate să o ducă la bun sfârşit împreună cu ierarhizarea programelor de studii restabileşte o ierarhie a valorilor atât de importantă pentru societatea românească. Dezvoltarea universităţilor depinde şi va depinde foarte mult de noile echipe de conducere care vor fi alese începând din această toamnă. Legea educaţiei, MECTS şi eu personal avem ca obiectiv principal în acordarea de resurse şi de pârghii manageriale în universităţi oamenilor de calitate, oamenilor de valoare”, a afirmat demnitarul.

Potrivit reprezentantului MECTS „în trecut universităţile au fost conduse de oameni care vedeau universităţile ca propria lor moşie”, iar aceste lucruri vor înceta. „Oamenii de valoare trebuie să iasă în faţă. Legea educaţiei şi toate actele normative în vigoare au exact acest element. Anul 2012 este un an al modificărilor în învăţământul superior românesc şi sunt convins că aceste modificări vor duce la un învăţământ superior de calitate în care fabricile de diplome trebuie să înceteze să mai funcţioneze, în care excelenţa să fie răsplătită”, a adăugat ministrul.

Conferinţa internaţională „Viitorul învăţământului superior şi al cercetării în contextul procesului de la Bologna” se concentrează pe asigurarea calităţii, mobilităţii şi accesului în învăţământul superior, şi pe proiecte strategice pentru dezvoltarea învăţământului superior românesc în perioada imediat următoare. AGERPRES