funeriu daniel3.jpgEste foarte greu, din postura de ministru, să semnezi o lege prin care reduci cu 25% salariile profesorilor, a declarat vineri, la Târgovişte, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, întrebat de jurnalişti dacă reducerea de salariu a cadrelor didactice va afecta calitatea actului educaţional.

”Niciun proces, nici educativ, niciun fel de proces nu poate funcţiona aşa cum trebuie dacă resursa umană nu este corect selectată, corect formată şi corect răspândită. Problemele sistemului de învăţământ din România sunt că nici nu formăm bine resursa umană, nici nu o selectăm corect şi nu o plătim corect. Este foarte greu, din postura de ministru, să semnezi o lege prin care, chiar dacă îţi asumi responsabilitatea pentru ea, reduci cu 25% salariile profesorilor”, a spus Funeriu.

Ministrul Educaţiei a susţinut că profesorii au înţeles situaţia grea, au mers la bacalaureat şi au încheiat situaţia şcolară. ”Este cu atât mai greu cu cât vezi că aceşti profesori, într-o situaţie de criză, sunt primii care se strâng în jurul elevilor. Pentru că asta au făcut profesorii mergând la bacalaureat, încheind situaţia şcolară şi neascultându-i pe cei puternici care vorbesc la televizor, dar care sunt împotriva lor”, a afirmat ministrul Daniel Funeriu. El a spus că el nu a făcut nicio presiune politică asupra liderilor de sindicat şi nici nu a făcut numiri pe criterii politice.


”Daniel Funeriu n-a făcut nicio presiune, nici politică, nici de altă natură asupra niciunui cetăţean. Dacă există vreun profesor din România asupra căruia s-a făcut o presiune politică marea mea rugăminte este să folosească toate instrumentele legale să se apere. Nu am schimbat niciun inspector pe criterii politice, dintr-un motiv simplu: pentru că îmi respect cuvântul”, a declarat Funeriu.


Niciun profesor care a participat la evenimentele de la Târgovişte unde a fost prezent ministrul Educaţiei nu l-a întrebat pe acesta despre reducerile de salariu ale cadrelor didactice sau despre moţiunea de cenzură. Ministrul Daniel Funeriu a participat, vineri, la festivităţile de încheiere a anului şcolar la două unităţi de învăţământ din Târgovişte, respectiv Colegiul Naţional „Ienăchiţă Văcărescu” şi Şcoala Generală Coresi. De asemenea, ministrul Funeriu a avut o întâlnire cu cadrele didactice ale Universităţii Valahia din Târgovişte, cu care a vorbit despre prevederile Legii Educaţiei şi despre modernizarea învăţământului românesc. AGERPRES