funeriu daniel.jpgMinistrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, a anunţat luni că vrea să asigure finanţarea corespunzătoare pentru învăţământul în limbile minorităţilor.

„Eu cred că învăţământul în limba germană, şi nu numai în limba germană, este o componentă foarte importantă a păstrării multiculturalismului din România. La nivelul ministerului avem metode de a soluţiona acele probleme care vin din rândul comunităţilor izolate”, a spus ministrul Funeriu, în urma întâlnirii la Sibiu, cu primarul Klaus Iohannis. Acesta a anunţat că dorinţa sa este să „încurajeze învăţământul atât în limba germană, cât şi în limba altor minorităţi”.

Ministrul Educaţiei spune că dispune de un fond de rezervă la minister pentru elevii care sunt minoritari în anumite zone. Daniel Funeriu s-a referit şi la sprijinirea comunităţilor izolate de români aflate în zone cu populaţie preponderent maghiară. La finalul lunii ianuarie, deputatul Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR) Ovidiu Ganţ a afirmat că preşedintele Traian Băsescu a promis că nu vor dispărea şcolile cu predare în limba germană, multe dintre ele, mai ales cele din Ardeal şi Banat, fiind puse în pericol ca urmare a HG 1618 din 2009, care prevede rentabilizarea învăţământului.


„Vor să desfiinţeze secţii de limba germană maternă, viabile. Hotărârea de guvern în forma actuală este inaplicabilă mai ales în judeţele din Ardeal şi Banat, unde există învăţământ în limbile minorităţilor naţionale. Nu este vorba numai de germani, ci şi de maghiari, sârbi, bulgari, slovaci şi ucrainieni”, a explicat Ovidiu Ganţ. Deputatul FDGR propune Guvernului modificarea hotărârii date în decembrie 2009 şi finanţarea corespunzătoare a claselor unde se învaţă în limba germană maternă, chiar dacă există situaţii cu clase de numai zece elevi. La rândul său, preşedintele FDGR, primarul Klaus Iohannis, speră ca învăţământul în limba germană maternă să nu dispară.


„Cred că învăţământul în limba germană, mai ales în judeţul Sibiu, are un viitor foarte bun. (…) şi este foarte mult dorit de familii de români, fiindcă etnicii germani sunt foarte puţini. Şcoala de limbă germană maternă este valoroasă prin dascălii ei şi prin şansa suplimentară pe care o dă elevilor, oferindu-le încă o limbă de circulaţie internaţională, cerută în Europa şi de investitorii germani care vin la noi”, a spus atunci Klaus Iohannis. AGERPRES