funeriu daniel.jpgRezultatele examenului de bacalaureat din acest an ne arată că România este la răscruce iar rezultatele şi comportamentele pe care le-au generat sunt oglinda societăţii româneşti, a declarat, luni, ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.

El i-a felicitat pe cei peste 90.000 de elevi care au promovat bacalaureatul, afirmând că pentru prima dată societatea ştie că diploma acestora este obţinută prin seriozitate, muncă, onestitate şi chiar modestie. În mod special, ministrul educaţiei i-a felicitat pe cei 65 de elevi care au obţinut media 10 şi a susţinut că va organiza o ceremonie de premiere a acestora.

„Naţiunea noastră trebuie să aleagă dacă merge pe mâna celor oneşti, muncitori, perseverenţi sau dacă vrem să încurajăm în continuare şmecheria, nemunca, superficialitatea şi eludarea regulilor. Eu şi echipa pe care o conduc am demonstrat prin fapte care este opţiunea noastră. Opţiunea noastră este să fim în echipa celor care vor să schimbe România”, a spus ministrul.

El a susţinut că se află în echipa celor care doresc o Românie fără complexe, sigură pe ea şi care îşi ia destinul în propriile mâini. „Miza astăzi este România. Această miză este mai mare decât ar putea fi interesele vreunui partid şi de aceea invit preşedinţii partidelor de opoziţie la o discuţie serioasă despre viitorul educaţiei din România”, a continuat demnitarul. Funeriu le-a mulţumit inspectorilor şcolari generali care au organizat în judeţe bacalaureatul şi care „au rezistat influenţelor de tot soiul, inclusiv politice şi nu au scăzut standardele”.

Reprezentantul MECTS a afirmat că nu se aşteaptă la o scădere a standardelor nici cu ocazia soluţionării contestaţiilor, nici la sesiunea din toamnă a bacalaureatului, nici la celelalte examene care vor urma. „Ar fi o greşeală capitală din partea cuiva să îşi imagineze că am da vreun pas înapoi. Vreau să le spun celor care astăzi nu se află printre cei cu succes că mâine, cu condiţia muncii, seriozităţii şi perseverenţei vor putea şi ei să obţină diploma de bacalaureat”, a mai spus ministrul.

Referindu-se la profesorii din învăţământul preuniversitar, Daniel Funeriu a susţinut că aceştia au demonstrat că nu mai doresc să fie părtaşi la niciun fel de rabat de la onestitate şi transparenţă. „Împreună astăzi schimbăm atitudini, comportamente şi mentalităţi sedimentate în 20 de ani de interese obscure în educaţie”, a conchis ministrul. AGERPRES