funeriudaniel.jpgNoua lege a educaţiei ar putea prevede trecerea clasei pregătitoare de la grădiniţă la învăţământul obligatoriu, precum şi includerea clasei a IX-a la gimnaziu, a declarat, vineri, ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, referindu-se la modernizarea învăţământului pentru realizarea unui sistem mai echitabil în privinţa şanselor, dar şi orientat spre performanţă.

„Toate teoriile educaţionale arată că, dacă investeşti mai devreme în educaţia unui copil, rezultatele sunt mai mari şi lipsurile educaţionale mai mici. De aceea, avem în vedere trecerea clasei pregătitoare la învăţământul obligatoriu şi încurajarea educaţiei timpurii. Avem populaţii vulnerabile cu părinţi plecaţi în străinătate, copii în situaţie de sărăcie. Cu cât aducem mai devreme aceşti copii la o şcoală de performanţă, cu atât vom scădea riscul educaţional şi social asociat cu aceşti copii”, a spus ministrul Educaţiei la un seminar organizat de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

El a adăugat că o altă măsură vizând ciclurile de învăţământ se referă la trecerea clasei a IX-a de la liceu la gimnaziu, în scopul reducerii abandonului şcolar. „Cea mai larg deschisă uşă înspre abandonul şcolar este trecerea de la clasa a VIII-a de gimnaziu la clasa a IX-a de liceu”, a subliniat Daniel Funeriu, care a apreciat că abandonul şcolar este o sursă a inechităţii sociale, generată de sărăcia spirituală. Totodată, ministrul Educaţiei a admis că asemenea măsuri „fundamentale” vor fi implementate nu foarte uşor, dat fiind că multe şcoli din mediu rural nu au suficiente săli de clasă, dar şi pentru că ar implica „mişcări foarte serioase de personal didactic, care nu se pot produce peste noapte”.


„Nu exclud faptul că acei copii care intră acum în clasa a V-a să fie primii care vor avea gimnaziul până în clasa a IX-a. Este o idee în dezbatere şi sunt convins că, pe parcursul discuţiilor publice care vor avea loc în jurul noii legi a educaţiei, vom ajunge la un consens. Trebuie să ne grăbim, dar să nu ne pripim”, a conchis ministrul Educaţiei. AGERPRES