profesori in sala.jpgPeste 1.100 de dosare având ca obiect câştigarea drepturilor băneşti garantate prin Legea 221/2008 au fost înregistrate de cadrele didactice bistriţene, în primele două luni ale acestui an, la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, în încercarea de a obţine majorările salariale promise.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Bistriţa-Năsăud, Melinda Mureşan, numai de la 1 ianuarie pe rolul instanţei au intrat 1.110 astfel de dosare, de la şcoli din toate colţurile judeţului.

Acestea reprezintă o cincime din numărul total de dosare înregistrate pe tot parcursul anului trecut, la nivelul tribunalului. Misiunea judecătorilor nu este deloc una uşoară, având în vedere că multe dintre dosarele înregistrate au venit la comun, pe şcoli, dar este nevoie de disjungerea lor şi formarea de dosare distincte pentru fiecare reclamant, având în vedere că şi sumele pe care trebuie să le recupereze cadrele didactice sunt diferite.


Profesorii bistriţeni au început să îşi ceară drepturile prevăzute în legea 221/2008 încă din luna noiembrie a anului trecut. Perioada pentru care se cere aplicarea majorărilor este octombrie 2008 – decembrie 2009, potrivit liderului sindical din partea Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ, Titu Rauca.


„Noi îi reprezentăm pe toţi sindicaliştii, adică peste 5.000 de persoane, dintre care mai bine de 3.000 sunt cadre didactice. Acţiunile în instanţă au început din noiembrie anul trecut şi nu au nicio legătură cu legea unică a salarizării, ci doar cu faptul că Legea 221 nu a fost pusă în aplicare, iar ordonanţele care i-au urmat au fost declarate neconstituţionale”, a declarat Rauca, joi, pentru AGERPRES. Liderul sindical susţine că miercuri judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud au dat şi primele sentinţe în aceste dosare, acestea fiind favorabile personalului didactic. Potrivit Legii 221/2008, salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 50%, lucru care nu s-a mai întâmplat, deoarece Guvernul a anunţat că bugetul nu poate suporta o astfel de majorare, din cauza crizei. AGERPRES