Dascălii din Caraş-Severin ameninţă cu boicotarea examenelor

În Caraş-Severin dascălii sunt hotărâţi să boicoteze examenele şi încheierea anului şcolar, în cazul în care revendicările acestora nu vor fi soluţionate, iar cadrele didactice ameninţă că de luni, 22 martie, nu vor mai trece nicio notă în catalog.

Peste 250 de membri de sindicat, din sectoarele economic şi bugetar, ce fac parte din Confederaţia Naţională Sindicală Cartel Alfa, au pichetat vineri Instituţia Prefectului din judeţul Caraş-Severin, manifestându-şi în acest fel nemulţumirile. Dacă, însă, acestea nu îşi vor găsi rezolvarea, sindicaliştii cărăşeni susţin că vor trece la proteste radicale şi chiar la permanentizarea acestora. ‘Nu vom ezita să facem acest lucru, mai ales că avem experienţă. Reşiţa a mai trecut prin aşa ceva, în 1994 şi 2000-2002’, a precizat Marian Apostol, liderul CNS Cartel Alfa Caraş-Severin.

Nemulţumirile sindicaliştilor se referă, printre altele, la diminuarea veniturilor salariale din sectorul bugetar, faţă de decembrie 2009, lipsa de disponibilitate manifestată de Guvernul României cu privire la introducerea în proiectul de Lege a Pensiilor a trei amendamente, respectiv, stabilirea vârstei de 63 de ani ca vârstă standard de pensionare, reducerea vârstei minime de pensionare şi a stagiului de cotizare pentru salariaţii încadraţi în condiţii speciale de muncă, precum şi fixarea punctului de pensie la 45 la sută din valoarea salariului mediu brut.

Totodată la capitolul nemulţumiri se regăseşte refuzul punerii în aplicare a hotărârilor judecătoreşti, prin care au fost câştigate în instanţă drepturi salariale, dar şi incoerenţa legislativă şi politizarea excesivă a actului decizional la toate nivelurile. La rândul său, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale Caraş-Severin, Maria Zvarici, a afirmat că nemulţumirile salariaţilor din învăţământ au început să devină tot mai mari, începând cu reţinerile din salarii pentru lunile noiembrie şi decembrie 2009.

”Nemulţumirile sunt multe, de la bulversarea activităţii centrelor bugetare din şcoli, mai ales a contabililor din primării, până la desfiinţarea titularizării în învăţământ, care deschide poarta haosului, neregulilor şi a stării de nesiguranţă pentru ziua de mâine”, a subliniat Maria Zvarici. La discuţiile dintre sindicalişti şi prefectul judeţului Caraş-Severin, Octavian Ţunea, acesta din urmă a precizat că nu este întru-totul de acord cu sindicaliştii.

”Guvernul a început curăţenia, dacă putem spune aşa, iar cei care au adus sistemul în asemenea hal vor fi traşi la răspundere. În Caraş-Severin, situaţia este una specială. Gândiţi-vă că la nivelul judeţului, din 320.000 de persoane, doar 58.000 lucrează, iar 86.000 sunt pensionari, din care 51.000 la limită de vârstă. La aceştia se mai adaugă încă 36.000 de persoane cu alte tipuri de pensie. Eu voi transmite la Bucureşti doleanţele sindicaliştilor, inclusiv la ministerele de resort”, a declarat prefectul Octavian Ţunea. AGERPRES