Dascălii din Harghita îşi vor primi salariile restante pe februarie

Aproximativ 500 de dascăli harghiteni şi angajaţi în sectorul auxiliar, care nu şi-au primit salariile pe luna februarie, vor intra în posesia banilor în această săptămână. Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, Ferencz Salamon Alpar, şi subprefectul Constantin Strujan au dat asigurări, marţi, că în cursul acestei săptămâni se vor plăti salariile restante, situaţia fiind întâlnită în 20 de unităţi şcolare cu personalitate juridică, dintre cele 150 existente în judeţ.

De asemenea, responsabilii din învăţământul harghitean şi autorităţile judeţului au spus că s-au primit promisiuni din partea Ministerului Educaţiei şi din partea Ministerului Finanţelor că fondul de salarii va fi suplimentat, iar al 13-lea salariu va fi plătit în cursul lunii aprilie.

Ferencz Salamon Alpar a precizat că este pe cale să se finalizeze şi analiza privind reducerea posturilor din învăţământ şi a subliniat că niciun cadru didactic nu-şi va pierde locul de muncă, raţionalizarea urmând să se facă la posturile din sectorul administrativ. Şeful ISJ a spus că posturile au fost suplimentate foarte mult în anii trecuţi, iar normativele existente atunci sunt depăşite de situaţia de criză prin care trece ţara. Potrivit lui Ferencz Salamon Alpar, în Harghita trebuie să se renunţe la 328 de posturi. În această perioadă se efectuează şi consultări cu primarii, directorii de şcoli şi părinţii, pentru reorganizarea reţelei şcolare.

“Situaţia este diferită de la o comună la alta, dar prioritar este să nu închidem nicio clădire în care funcţionează acum şcoli. Discutăm cu toţi cei implicaţi şi nu facem reorganizare decât acolo unde toată lumea a căzut de acord”, a spus Ferencz Salamon Alpar. AGERPRES