Dascălii suceveni ar putea intra în grevă, începând cu data de 12 iunie, după ce Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS) va finaliza strângerea semnăturilor membrilor săi cu privire la oportunitatea unui asemenea demers, a declarat marţi presei liderul sindical Giani Leonte.

”În şcoli circula deja tabele unde personalul din învăţământ poate semna pentru sau împotriva declanşării grevei. O centralizare a opiniilor vom avea joi”, a spus Leonte, adăugând că dascălii sunt nemulţumiţi de prevederile proiectului legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice şi de nesoluţionarea altor probleme.

El a precizat că principalele nemulţumiri ale sindicaliştilor sunt poziţionarea salariaţilor din familia ocupaţională ”învăţământ” în partea inferioară a grilei de salarizare şi neacordarea tranşei de majorare de 20% începând cu data de 1 iulie 2017, conform programului de guvernare aprobat de Parlament.

Totodată, dascălii sunt nemulţumiţi că nu sunt stipulate în Legea bugetului de stat pentru anul 2017 sumele necesare plăţii sentinţelor judecătoreşti, inclusiv a celor ce se referă la dobânzile penalizatoare.

Sindicaliştii reclamă, de asemenea, faptul că Parlamentul nu a adoptat iniţiativa legislativă privind posibilitatea pensionării cadrelor didactice cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard şi fără diminuarea cuantumului pensiei, în condiţiile în care alte categorii socio-profesionale se pot pensiona mult mai devreme. AGERPRES