Cadrele didactice sucevene din zona Vicov şi Rădăuţi au demarat, miercuri, acţiunea de depunere a plângerilor penale în vederea recuperării drepturilor salariale câştigate în instanţe. Liderul Sindicatului Liber şi Independent Bucovina din Învăţământ din zona Rădăuţi, Gheorghe Şorodoc, a declarat presei, miercuri, că s-a demarat acţiunea de depunere a dosarelor penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Rădăuţi împotriva a doi secretari de stat şi trei directori din Ministerul Educaţiei.

„Am început acţiunea în forţă. Pentru început circa o sută de cadre didactice au depus individual plângerile, apoi a rămas liderul de sindicat de la Şcoala nr.4 Rădăuţi să depună încă 90 de dosare pentru cadrele din şcoală. Pentru a descongestiona aglomeraţia de la Parchet a rămas doar liderul cu dosarele. De acum vor veni doar liderii cu dosarele oamenilor ca să nu aglomerăm şi să blocăm activitatea aici”, a spus Şorodoc, adăugând că în continuare se merge conform graficului stabilit.

Astfel, miercuri au depus plângeri şcolile din zona Vicovu de Sus – Şcoala nr. 1, nr. 2 şi nr. 3, Şcoala Specială Bivolărie, Şcoala Grămeşti, Şcoala nr. 4 Rădăuţi, Colegiul Naţional ‘Eudoxiu Hurmuzachi’ Rădăuţi. Joi sunt aşteptate şcolile Măneuţi, Horodnic Sus, Straja, Voitinel, Voivodeasa, Suceviţa şi Şcoala nr.2 Bogdăneşti. Vineri se vor depune plângerile formulate de către cadrele din şcolile Milişăuţi, Grăniceşti, Club Sportiv Burla, şcolile nr.1 şi nr.2 din Iaslovăţ, Bălcăuţi, Arbore, şcolile nr. 3, nr. 5 şi Şcoala Specială, toate trei din Rădăuţi. Tot vineri vor depune plângerile Şcoala nr. 11 Suceava, Colegiul Naţional ‘Mihai Eminescu’ Suceava şi Colegiul tehnic ‘Petru Muşat’ Suceava. Acţiunea se va încheia luni cu plângerile de la şcolile nr. 1, 2 şi 3 din Marginea, şcolile din Brodina, Falcău, Satu Mare, Şcoala nr. 2 Rădăuţi, Grupul Şcolar Bivolărie, grădiniţele cu program normal nr. 2 şi 5, Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 Rădăuţi, Grădiniţa cu program normal Marginea.

Şorodoc a precizat că plângerile penale sunt depuse împotriva secretarului de stat Oana Badea, secretarului de stat Gyorgy Andras Kiraly, directorului general Ioana Mihăilă, directorului resurse umane George Ghelmez, directorului general Mihai Pauşică, dar şi directorilor trezoreriilor la care sunt arondate şcolile respective. De la mijlocul săptămânii trecute trezoreriile din judeţul Suceava au blocat banii pentru salarii, deşi în zilele anterioare la o parte din şcoli aceştia au fost daţi. În opinia lui Şorodoc, ‘s-a ajuns la o stare conflictuală privind plata salariilor în învăţământ’ deoarece de la Ministerul Educaţiei s-a trimis ‘o notă care, din punctul nostru de vedere, nu are nicio valoare, pentru că este doar o adresă care recomandă ca reîncadrarea privind salariile pe 2011 să se aplice după reglementări legislative, fie abrogate, fie declarate neconstituţionale’. Potrivit unei ultime note de la Ministerul Educaţiei, inspectoratele şcolare ‘au obligaţia de a aviza şi valida statele de personal şi de plată ale unităţilor de învăţământ’, iar salariile cadrelor didactice se vor plăti la un nivel mai mic, conform vechii ordonanţe de urgenţă şi nu conform Legii 221/2008, mărite cu 15%, la nivelul lunii octombrie 2010.

Şorodoc s-a arătat nemulţumit de faptul că ‘trezoreriile ne obligă să aplicăm altfel legile şi să nu se ţină seama de hotărârile judecătoreşti’, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean, deşi nu este ordonator de credite, este pus să vizeze statele de plată, de funcţii, de personal. El a explicat că statele de plată se
avizează de IŞJ la fiecare început de an şcolar şi apoi nu se mai modifică, nefiind astfel necesară o nouă avizare. În plângerile depuse, cadrele didactice acuză faptul că acei doi secretari de stat şi trei directori, precum şi directorii de trezorerii ‘blochează punerea în aplicare a unor sentinţe definitive şi irevocabile, situaţie în care salariaţii unităţilor de învăţământ se află în imposibilitatea de a primi drepturile salariale aferente lunii ianuarie 2011.AGERPRES